• BIST 100

    10320%1,59
  • DOLAR

    32,28% 0,03
  • EURO

    35,09% 0,05
  • GRAM ALTIN

    2473,22% 0,30
  • Ç. ALTIN

    3948,78% 0,00

Türklerin Almanya Konusundaki Düşünceleri

Türklerin Almanya Konusundaki Düşünceleri

Hiçbir Yerde Almanya’daki Kadar Çok Türk Kökenli İnsan Yaşamıyor. Bu Durum, Aslında İlişkiler Açısından İyi Bir Koşul Ancak Yapılan Bir Kamuoyu Yoklaması, Almanları Avrupa’daki Ortakları Olarak Gören Türklerin Sayısının Günden G

Frank Nordhausen

Türk hükûmetinin, AB üyeliğine ilişkin açıklamalarının giderek zorunlu bir görevi çağrıştırması, Türklerin Avrupa’ya duydukları ilginin azalmasıyla ilgili. 10 yıl önce yüzde 75 olan ve iki yıl önce yüzde 35’e düşen AB üyeliğine verilen destek, şimdilerde yüzde 19 oranında.

İstanbul’daki Alman-Türk Eğitim ve Bilim Vakfının yaptırdığı anketten alınan bu rakamlar, Türklerin Avrupa’ya duyduğu derin hayal kırıklığını yansıtıyor. Araştırmaya katılan her dört kişiden üçü, “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne alınmasını hâlâ mümkün görüyor musunuz?” şeklindeki bir soruya “hayır” yanıtı verdi. “Evet” diyenlerin oranı sadece yüzde 19’du.

“Türkiye’nin 2020’li yıllarda AB’ye üye olup olmayacağı” şeklindeki soruya verilen cevaplarda da benzer bir sonuç çıktı. Ankete katılanların yüzde 70’i üyeliği olası görmüyor. Hatta araştırmaya katılanların üçte ikisi, ülkelerinin ekonomik bakımdan artık AB’ye ihtiyacı olmadığını, Rusya ve Çin gibi diğer gelişmekte olan ülkelerle daha yakın iş birliği arzu ettiğini belirtiyor.

Türkler, AB umutlarının dibe vurmasından evvela Şansölye Angela Merkel’i sorumlu tutuyor. Son yıllarda, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan ülkelerin başını Fransa çekiyorken şimdilerde Almanya çekiyor. Türklerin yüzde 64’ü, Almanya’nın, ülkelerinin Avrupa yolunu engellediğine inanıyor ki bu oran 2012 yılıyla mukayese edildiğinde iki kat daha fazla. Araştırmaya katılanların yüzde 41’i “İslamofobi”, yüzde 35’i büyük Türkiye korkusu ve yüzde 21’i Avrupai değerlere uyum konusunda yeterince ilerleme kaydedilmemesini neden olarak görüyor.

Dünyanın başka hiçbir ülkesinde, Almanya’da olduğu kadar çok Türk kökenlinin yaşamıyor ve iki ülke ilişkilerinin tarihî açıdan bu denli samimi olması nedeniyle Almanların itibar kaybını o denli vahim kılıyor. Lakin Avrupalı müttefikler, bu kötü sonuçları Türklerin kendi hükûmetlerine üyelik konusunda iyi bir not verdiği şeklinde algılamasın. Çünkü 2011 yılında araştırmaya katılanların neredeyse yarısı, Ankara’nın Brüksel ile müzakerelerini memnun edici olarak bulurken bu oran şimdi yüzde 36,5. ( (Berlin’de Yayımlanan Günlük Gazete Berliner Zeitung`un İnternet Sayfası - 24 Kasım 2013)



23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor