Tarih: 26.06.2015 12:17

Türk Lirası En Yüksek Seviyeye Erişti

Facebook Twitter Linked-in

 

Constantine Courcoulas

Siyasi liderlerin bir koalisyon hükûmeti kurulması konusunda anlaşmaya varacağına yönelik yatırımcıların spekülasyonları üzerine Türk lirası gelişen piyasa para birimleri arasında en büyük artışı kaydetti.

Lira İstanbul saatiyle 14.45’te yüzde 0,7 oranında değer kazanarak dolar karşısında 2,6604’ten işlem gördü ve 7 Haziran seçimi öncesinden bu yana en yüksek düzeye erişti. Para birimi iktidardaki AK Partinin 13 yılda ilk kez çoğunluğu elde edemediği seçimlerden bir gün önce 2010’dan beri yaşadığı en büyük değer kaybına uğramıştı.

Koalisyon hükûmeti 800 milyar dolarlık ekonomide yeniden seçime gidilmesi ihtiyacını bertaraf edecek. Bu ayki sonuçlar ve ardından gelen siyasi çıkmaz, lirayı rekor düşük seviyeye çekerek ülkedeki ekonomi politikasının yönüne dair soru işaretlerine neden oldu. Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çarşamba günü siyasi parti liderlerine en kısa zamanda bir koalisyon hükûmeti kurmaları yönünde çağrı yaptı.

İstanbul’daki Türk Ekonomi Bankası AŞ’de stratejist olarak görev yapan Erkin Işık, yaptığı yorumda, “Piyasalar bir koalisyon kurulacağı düşüncesine daha fazla ağırlık veriyor gibi görünüyor. Lira mart ayında diğer para birimlerine göre daha kötü performans gösterdi. Bu yüzden piyasa olumlu bir şekilde tepki vermeye daha yatkın.” ifadelerini kullandı.

Para birimi bu yıl dolar karşısında yüzde 12 oranında değer kaybederek Bloomberg’in derlediği verilere göre 24 gelişen piyasa para birimi arasında Brezilya randının ardından en çok değer kaybı yaşayan para birimi oldu. (ABD, Bloomberg - 25 Haziran 2015)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —