• BIST 100

    11068,8%3,07
  • DOLAR

    32,19% 0,05
  • EURO

    35,00% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2504,01% -0,24
  • Ç. ALTIN

    4003,37% -0,27

Tusk, AB´nin Brexit sürecindeki yol haritasını açıkladı

Tusk, AB´nin Brexit sürecindeki yol haritasını açıkladı

İngiltere´nin AB´den ayrılma süreci için hazırladıkları yol haritası hakkında bilgi veren AB Konseyi Başkanı Tusk, ayrılık görüşmeleriyle eş zamanlı olarak yeni ticari ilişkilerin ilişki kurulması için görüşme yapmayacaklarını

 

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB dönem başkanı Malta Başbakanı Joseph Muscat´la birlikte kameralar karşısına geçti. Tusk, İngiltere´nin Lizbon Anlaşması´nın 50. maddesini yürürlüğe koyması ve Başbakanı Theressa May´in mektubunun ardından resmen başlayan Brexit sürecinde, AB´nin izleyeceği yol haritasının taslağı hakkında bilgi verdi.

 

İngiltere´nin AB´yle yeni ticari ilişkiler kurmasının Brexit sürecine bağlı olduğunun altını çizen Tusk, “Ancak ve ancak ayrılık konusunda yeterli aşama kaydettiğimizde gelecekteki ilişkimizin çerçevesini tartışabiliriz” dedi.

Brexit´in sürecinin ‘yeterince cezalandırıcı´ olduğunu da belirten Tusk, AB´nin İngiltere´yi cezalandırmayacağının altını çizdi.

‘ORTAKLARIMIZIN GÜVENLİK İŞBİRLİĞİNİ BİR PAZARLIK KOZU OLARAK KULLANMAYACAĞINDAN EMİNİM´ 

Tusk, İngiltere Başbakanı May´in Avrupa ile güvenlik konusundaki işbirliğinin zayıflayacağı uyarısını hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

İngiltere´nin güvenliği bir koz olarak kullandığı yorumlarının yapılmasına neden olan çıkışının ‘yanlış anlama olması gerektiğini´ kaydeden Tusk, “Ortaklarımız akıllı ve makul ortaklardır. Bu nedenle de hiç kimsenin güvenlik işbirliğini bir pazarlık kozu olarak kullanmaya meraklı olmadığından eminim” ifadelerini kullandı.

Bu arada Brüksel´in yol haritasının yer aldığı belgede şu ifadeler yer aldı:

“Birlik bu müzakerelerde birlikte hareket edecek. (Süreç) baştan sona yapıcı olacak ve bir anlaşmaya varabilmek için çaba gösterilecek.

Birlik, bir sonuca ulaşmak için çalışacak ama aynı zamanda müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanması halinde durumu kontrol edebilmek için kendisini hazırlayacak.”



22.6° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor