Üç Çeşit Sürrealizm
British Archaeology Editörü Mike Pitts, Türkiyenin Şah Fırat adını verdiği operasyonuna sürrealizm damgasını vurma konusunda hiç tereddüt etmedi.Aslında bu operasyon, varil bombaları, roket ve kimyasal silah kullanarak Suriyeliler
Suphi Hadidi
British Archaeology Editörü Mike Pitts, Türkiye’nin “Şah Fırat” adını verdiği operasyonuna “sürrealizm” damgasını vurma konusunda hiç tereddüt etmedi. Bu operasyonun hedefi, Osmanlı İmparatorluğu`nun kurucusunun dedesi olan Süleyman Şah’ın naaşının taşınmasından ibaretti. Pitts, İngiltere’de yayımlanan The Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, “Geçmişteki önemli kişilerin kalıntılarını bir yerden bir yere taşıma fikri gerçekten çok yaygın. Ancak bu biraz farklıdır. Burada tam anlamıyla bir sürrealizm ve gizli cereyan eden bir tuhaflık var.” dedi. Zira sonuç olarak hedef, Türkiye’nin, Suriye topraklarının bir kısmı üzerindeki daimî “egemenliğini” hatırlatma gibi gözüktü. Yani bu olay, sırf geçmişteki önemli bir kişinin kalıntılarını önem vermekten ibaret değil. Bunun kanıtı da kalıntıların Suriye içinde başka bir yere taşınmasıdır. Türbenin taşındığı yeni yerde Ankara, Türk bayrağını dikerek “1921 Anlaşması gereğince bize verilen Suriye toprağını kaybetmedik.” demek istiyor gibi.
Seyirci ve belki de yardımcı ortak konumuna ilişkin bir başka sürrealizm çeşidi daha söz konusu. Bu destek, taşınmadan önce türbenin bulunduğu bölgeyi kontrol eden IŞİD veya Kobani’yi kontrol eden Kürt milisler tarafından sağlanan destektir. Elimizde henüz IŞİD’in söz konusu operasyondaki rolünü gözler önüne seren bir fotoğraf veya kanıt bulunmuyor.
Sürrealizm olarak tanımlanabilecek üçüncü husus, Suriye rejiminin bu operasyona yönelik tutumuydu. Nitekim Suriye Dışişleri Bakanlığı bir bildiri yayımlayarak operasyonu apaçık saldırı olarak nitelendirdi.
Aslında bu operasyon, varil bombaları, roket ve kimyasal silah kullanarak Suriyelilerden başkasına güç yetiremez hâle gelen Suriye rejimine yönelik yeni bir tokat mahiyetinde.
Öte yandan -daha geniş bir jeopolitik perspektiften bakılırsa- Türkiye’nin bu operasyonu, “sert güç” kullanmak suretiyle millî güvenliği güvence altına alma ilkesine yönelik bir hamle olabilir.
Sonuç olarak birçok kişinin Süleyman Şah’ın kalıntılarını taşıma operasyonunun sürrealizm boyutu üzerinde durması, Adalet ve Kalkınma Partisinin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsen başvurduğu sembolik mimarinin ayrılmaz bir parçasıdır.(İngiltere, El Kuds El Arabi - 26 Şubat 2015)
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
