Tarih: 16.03.2017 21:20

Ukrayna, Donbass´a tam kapsamlı ulaşım ablukası uygulama kararı aldı

Facebook Twitter Linked-in

 

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Aleksandr Turçinov, Minsk anlaşmalarının belirli hükümleri uygulama koyuluncaya ve Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerindeki işletmeler Ukrayna´ya iade edilinceye kadar çatışma hattı üzerinden mal sevkiyatı yapılmasını geçici süreyle durdurma kararı aldığını ifade etti.

Turçinov, abluka kararının dün öğle saatlerinden itibaren yürürlüğe koyulduğunu kaydetti.

´İNSANİ YÜKLERİ VE KİŞİSEL ARAÇLARI KAPSAMIYOR´

Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, ulaşım ablukasının insani yükleri ve kişisel araçları kapsamadığını, sadece endüstriyel ürünlere ilişkin belirtti.

Avakov, sivillerin kendi araçlarıyla büyük miktarlarda olmamak koşuluyla gıda ürünleri taşıyabileceğini de söyledi.

RUSYA: DURUM, İNSANİ FELAKET BOYUTUNA TAŞINMAMALI

Ukrayna´nın abluka kararına tepki gösteren Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kiev yönetimine bölgedeki durumu insani felaket boyutuna taşımama çağrısı yaptı.

Donbass´ta gerilimin Kiev tarafından körüklendiği belirtilen açıklamada, Turçinov´un Minsk anlaşmalarının ateşkes ve ağır silahların çekilmesiyle ilgili maddeleri uygulanana kadar ablukanın geçerli olacağına dair sözlerinin de küstahça olduğu vurgulandı. Kiev´in bu maddeleri kararlılıkla uygulamadığının da altı çizildi.

AB: KİEV, BRÜKSEL´İ ŞAŞIRTTI

AB´nin Ukrayna Temsilciliği Yetkilisi Hugues Mingarelli, abluka kararının Kiev yönetiminin daha önceki politikalarıyla çeliştiğini vurguladı.

Kararının Brüksel´i şaşırttığını ifade eden Mingarelli, AB´nin konuyla ilgili nihai yaklaşımını belirlemek için Ukrayna´dan izahat beklediğini kaydetti.

Ukrayna, ocak ayının sonlarından itibaren, Donbass´taki bazı bölgelere kısmi ulaşım ablukası uygulamaya başlamıştı. 

Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Aleksandr Zaharçenko, Donbass´a yönelik ulaşım ablukasına yanıt olarak Ukrayna´ya ait yaklaşık 40 işletmeyi kamulaştırdıklarını söylemişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —