• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Uluslararası Adalet Divanı: Birleşik Arap Emirlikleri´nin ablukası, Katar´ın haklarını ihlal ediyor

Uluslararası Adalet Divanı: Birleşik Arap Emirlikleri´nin ablukası, Katar´ın haklarını ihlal ediyor

Uluslararası Adalet Divanı, abluka altındaki Katar´ın başvurusuyla ilgili ilk değerlendirmesinde, Birleşik Arap Emirlikleri´nin Katarlıların haklarını ihlal ettiği sonucuna vardı.

 

Birleşmiş Milletler´e (BM) bağlı Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Katar´ın yaptığı başvuruyla ilgili ara kararında, Birleşik Arap Emirlikleri´nin (BAE) parçaladığı Katarlı ailelerin yeniden birleşebilmesi, Katarlı öğrencilerin eğitimlerini tamamlayabilmesi, Katarlıların BAE´deki yargı sistemine erişiminin sağlanması gerektiğini belirtti. 

Katar kanalı Al Jazeera´ya göre, Lahey merkezli UAD´nin ara kararında, bu uygulamaların ırkçı ayrımcılık olduğu, dolayısıyla BAE´nin Katarlıların haklarını ihlal ettiği ifade edildi.

Haziran 2017´den beri Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır´ın ilişkileri kesmekle kalmayıp kara-hava-deniz ablukası altına aldıkları Katar, geçen ay UAD´ye BAE´ye karşı ´ayrımcılık´ davası başvurusunda bulunmuştu. 

 
Katar, BAE´yi çoğunluğu bu ülkede aile kurmuş ve mal mülk edinmiş binlerce Katarlıyı sınırdışı ederek ve hava sahası ile limanlarını Katar´a kapatarak uluslararası hukuku ihlal etmekle suçluyor. 

Katar´a göre BAE, ulus temelinde ayrımcılığı da içeren ´Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme´yi (CERD) ihlal ediyor. 

Katar ve BAE´nin imzacısı olduğu CERD´e Suudi Arabistan, Bahreyn ve Mısır taraf değil.

Karara Katar açısından ilerleme olarak bakılsa da BAE´nin uyması beklenmiyor. Uymadığı için Katar´ın BM Güvenlik Konseyi´ne gitmesi durumunda da ne sonuç elde edeceği meçhul.



17° / 11.3°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor