Tarih: 23.06.2017 09:38

Uluslararası Nükleer Enerji Forumu ´Atomexpo´, rekor tazeledi

Facebook Twitter Linked-in

 

Dünya nükleer enerji alanının en önemli etkinliklerinden biri olan ´Atomexpo´ bu yıl, daha önceki rekorlarını tazelemiş oldu. Foruma katılmak için 65 ülkeden 6 bin 500´ün üzerinde delege kayıt yaptırdı, 33 ülkeyi resmi hükümet heyetleri temsil etti. Foruma bu yıl 653 uluslararası şirketin temsilcileri katıldı. 

´Atomexpo-2017´ forumu çerçevesindeki en önemli etkinlik, ‘Atom, geleceğin karbonsuz enerjisinin temeli´ adlı oturum oldu. Toplantının katılımcıları, ileride nükleer enerjinin dünya enerji bilançosundaki payının giderek artacağı ve nükleer santrallerin karbonsuz enerjinin ayrılmaz bir parçası haline gelecekleri konusunda birleşti.

Rosatom Genel Müdürü Aleksey Lihaçev, 'Yeşil enerjinin tüm türleri geliştirilmeye ve desteğe ihtiyaç duyuyor. Nükleer enerji sektörünün dünyadaki gelişiminin hızlandırılması için nükleer pazardaki büyük aktörlerin güçlerini birleştirmesi ve nükleer teknolojilerine rağbetin artırılmasının üzerinde çalışması gerekiyor' diye konuştu.

AKKUYU, ÖRNEK PROJE OLARAK MASAYA YATIRILDI

Forumun bu yıl ´Nükleer teknolojiler — Güvenlik, Ekoloji, İstikrar´ olarak belirlenen konusunun ve nükleer enerji sektörünün şu anki ve gelecekteki güncel konularının üzerindeki tartışmalar, yuvarlak masa toplantılarıyla devam etti. Üç günde 16 yuvarlak masada 200´ün üzerinde uzman konuştu. Nükleer tesisler ile ilgili yatırım stratejilerinin ve finansman konularının, ayrıca hayata geçirilen uluslararası projelerin görüşüldüğü toplantılarda, Finlandiya´daki Hanhikivi 1 ve Türkiye´deki Akkuyu nükleer santral projeleri örnek olarak masaya yatırıldı. 

Forumun sergi kısmına ise bu yıl 120´nin üzerinde şirket katıldı. Rus nükleer pazarı, Rosatom´un 40 şirketi tarafından temsil edildi. Ayrıca Çin, Kazakistan, Fransa, İngiltere, Kanada, Güney Kore, Türkiye, İtalya ve diğer ülkelerden katılan şirket ve kuruluşlar, çözüm ve ürünlerini sergiledi.

´Atomexpo-2017´ Uluslararası Nükleer Enerji Forumu kapsamında 50´nin üzerinde anlaşmaya ve diğer belgelere imza atıldı. En önemli anlaşmalardan biri ise, Akkuyu Nükleer Santrali projesini hayata geçirecek ve işletecek olan Akkuyu Nükleer Şirketinin yüzde 49´luk hissesinin 3 Türk şirketinin oluşturduğu konsorsiyuma devredilmesine ilişkin anlaşma oldu.

Forumun çalışmaları 450´nin üzerinde medya temsilcisi tarafından takip edildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —