Tarih: 29.12.2014 17:34

Uluslararası İttifaka Karşı Duran Lider

Facebook Twitter Linked-in

İsmail Cemal

Halk tarafından seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de 2014 yılında ister ülke içinde ister ülke dışında cereyan eden siyasi ve sosyal olayların baş ismi ve en önemli oyuncusu olmuştur.

Türkiye’de bazlarının “ Kavgacı” olarak adlandırdığı lider, 11 yıl boyunca ülkenin Başbakanlık koltuğunda oturdu. Ağustos ayında halk tarafından ülkenin Cumhurbaşkanı seçildi ve seçildiği makama yeni yetkiler getirdi. Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ülkedeki iktidar sistemini başkanlık sistemini getirmeye çalışacağı sözünü verdi.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin yerel “belediye” seçimlerini kazanmasından birkaç ay sonra Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’nin Cumhurbaşkanı seçildi. Böylece, ülkede muhalefet partilerinin gerilmesi ve performansının dağılmasının karşısında muhafazakâr akımın parlaması ve yıldızının yükselmesi devam etti.

Bu yılın başında Fethullah Gülen cemaati tarafından yapılan ve hükûmetin “ darbe girişimi” olarak nitelediği yolsuzluk operasyonu çerçevesinde Erdoğan’a yakın olan birçok kişiyi de etkilemiştir. Ancak, Erdoğan birkaç gün önce medyaya yaptığı açıklamada, “ Türkiye, paralel yapıya yönelik savaşını kazandı.” dedi.

Söz konusu savaş çerçevesinde Türk yargısı birkaç gün önce ABD’de ikamet eden Müslüman din adamı Fethullah Gülen hakkında terör örgütü kurmak ve ulusal güvenliği tehdit etmek suçlamasıyla resmî tutuklama kararı aldı.

Türkiye’nin IŞİD örgütüne yönelik batlı ülkeleri tarafından kurulan “uluslararası ittifaka” girmemesi son ayların ana gündemi olmuştur. Cumhurbaşkanı Erdoğan, söz konusu uluslararası ittifaka girmek için Esad rejimini değiştirmek şartını öne sürdü.

Avrupa da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni politikasından nasibini aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin üyeliği konusunda bahane çıkaran Avrupa Birliği`ne yönelik ağır üslup kullanan açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği`ne kendi işine bakmasını ve Türkiye’ye nasihat vermemesi yönünde yılın son açıklamasını yapmıştır.

Ekonomi açısından, Türkiye ekonomisi büyümeye devam etti. Ayrıca bu sene ihracat ve turizm alanlarında rakamların artışını gördük.

Bu sene eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül siyasi gündemden uzak kaldı. Ancak, eski Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Türkiye’nin yeni Başbakanı olarak gündemin yükselen yıldızlarından biri oldu.(İngiltere, El Kuds El Arabi - 27 Aralık 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —