Tarih: 26.01.2015 01:42

Umut Vadeden Bir İşbirliği

Facebook Twitter Linked-in

Africa Time

Cibuti Cumhurbaşkanı, Anadolu Ajansına 16 Ocak`ta verdiği bir mülakatta, Cibuti`nin, Afrika ile stratejik ortaklık konusunda Ankara`nın çabalarını desteklediğini söylemişti. Ayrıca Cibuti ile Türkiye arasındaki dostluk ilişkisinin tarihî mahiyetini de belirtmişti. Bu basın açıklamasında Cumhurbaşkanı Guelleh, Türkiye Cumhurbaşkanı`nın ziyaretinin, Cibuti ile Türkiye arasındaki ilişkilerin bir üst seviyeye taşınmasını ve iş birliği aşamasından bir birini tamamlayıcılık aşamasına geçilmesini sağlayacağının altını çizmişti.

Türk heyetinin ilk etapta, Cibuti tarafıyla Cibuti`de bir sanayi bölgesinin ve bir Türk serbest ticaret bölgesinin oluşturulması hususunda iki anlaşma imzalaması bekleniyor.

Ardından iki ülkenin Devlet Başkanlarının, değişik alanlarda Cibuti-Türkiye ikili iş birliğinin artırılması hakkındaki konuları ele almaları bekleniyor. Söz konusu alanlar içinde ticaret, yatırım, eğitim ve sağlık bulunuyor.

İki liderin ayrıca Türk sanayi ihracatının Afrika pazarlarına Cibuti`den başlayarak ulaşmasını kolaylaştırmayı sağlayacak yollar ve imkânlar hakkında görüşmeleri bekleniyor.

Bu konuda Cibuti, Türkiye`nin Afrika ülkeleriyle özellikle de Kıta’nın doğusundaki ülkelerle sağlam bir ortaklık kurulması konusunda sarf ettiği çabaları önemli görüyor.

Ticaret

Cibuti ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi, 2013 yılında 67 milyon dolar olarak tespit edildi. Bu rakam 2012 yılına kıyasla yüzde 25`lik bir düşüş kaydetmiş durumda. Aynı şekilde 2014 yılının ilk on bir ayında ticaret hacmi 56 milyon dolar olarak açıklandı ki bu da 2013 yılının ilk on bir ayına oranla yüzde 10`luk bir düşüş gösteriyor.

Türkiye ile Afrika arasındaki ticaret hacmi ise 2013 yılında toplamda 23,4 milyar dolara ulaştı ki bunun 7,5 milyar doları Sahra Altı Afrika ülkeleriyle yapılan ticaret neticesinde kaydedildi. Bu konuda hedef 2018 yılında 50 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak.

Türkiye ile Afrika arasındaki doğrudan yatırımlar da 6 milyar dolara ulaştı. Afrika ile ortaklığın lokomotifini oluşturan toplamı 39 milyar dolarlık projeleriyle Türk inşaat sektörü. Bu rakam, uluslararası faaliyetlerinde bu sektörün toplam hacminin yüzde 21`ine tekabül ediyor.

Türk Hava Yolları da Mogadişu, Kigali, Abidjan, Kinşasa, Cibuti, Nuakşot, Uagadugu, Lİbreville ve N`djamena`ya uçak seferlerine başladı ve böylece Afrika`ya sefer yaptığı nokta sayısını 40`a çıkarttı. (Gabon, Africa Time - 22 Ocak 2015)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —