Tarih: 07.07.2015 12:14

UNESCO Dünya Mirası İlan Etti

Facebook Twitter Linked-in

 

Adnkronos

UNESCO, Türkiye’nin batısında yer alan Efes antik kentini Dünya Miras Listesi`ne soktu. Beş kilometreden uzun olan ve beş bini aşkın yıl önce Asurlular tarafından inşa edilen -doğu ili Diyarbakır’daki- Amed Surları ile sekiz bin yıl öncesine uzanan Hevsel Bahçesi de bir gün önce aynı listeye girmişti. Türkiye’nin UNESCO Daimi Temsilcisi Hüseyin Avni Botsalı Anadolu Ajansına, “Bu alanda uluslararası toplumun işbirliği açısından omuzlarımızda büyük bir sorumluluk taşıyoruz. Kültürel miras ve medeniyet değerlerinin korunması adına çok önemli çalışmalar yapacağız.” dedi. Efes’e her yıl yaklaşık iki milyon ziyaretçi gidiyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ise Türk bölgelerinin tanınmasını Twitter üzerinden kutladı. Çelik, “Almanya’dan ikinci güzel haberi de henüz aldık. Efes resmen artık bir dünya mirası (listesinde).” diye yazdı. UNESCO Bonn kentinde toplandı ve Efes ile ilgili oylama oybirliğiyle geldi. Bakan Çelik ayrıca Efes`in kültür ve ticaret merkezi olmasının yanı sıra tarihi bir liman kenti olduğunu da belirtti. Çelik, 'Önemli bir bilim, kültür ve sanat kenti olan Efes, tarih öncesi dönemden başlayarak Helenistik, Roma ve Osmanlı İmparatorluğu dönemleri boyunca yaklaşık dokuz bin yıl kesintisiz yerleşim alanı olmuştur.' dedi.

Anadolu Ajansının mülakat yaptığı Çelik, İslam Devletinin, Suriye gibi komşu ülkelerin kültürel ve tarihi mirası için oluşturduğu tehdidi hatırlattı. Bakan, “DAEŞ denen terör örgütü şehirleri yok ederken Türkiye’nin bir Müslüman ülke olarak bölgelerini Dünya Miras Listesi’ne sokabilmesi, bu barbarlığa karşı verilmiş önemli bir mesajdır.” dedi.

UNESCO ise Efes’i tanımlarken “Dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı bu küçük kentin yakınlarında bulunmaktadır. Pers Kral Yolu’nun başlangıcında bulunan şehir Efes’teki antik yaşam tarzını anlayabileceğimiz kadar ayakta kalmıştır. Efes, Hristiyanlığın başlangıcı ve yayılışı sırasında önemli bir rol üstlenen merkezlerden biridir (Aziz John Kilisesi ve Meryem Ana Tapınağı). Selçuklular dönemindeki dini mimarinin en görkemli örneklerinden birini içermektedir.” dedi.

Türkiye UNESCO’nun Dünya Miras Listesi’ne ilk kez 1985 yılında Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, İstanbul’daki tarihi yerlerle beraber Göreme Milli Parkı ve Kapadokya kayalık alanları ile girmişti. Hitit başkenti Hattuşaş 1986 yılında bu listeye eklenirken bunu, 1987 yılında Adıyaman’daki Nemrut Dağı ve 1988 yılında Denizli’deki Hierapolis-Pamukkale ve Muğla ile Fethiye arasındaki Xanthos-Letoon antik kenti takip etti.

1994 yılında Safranbolu Dünya Mirası olarak ilan edilirken 1998 yılında aynı listeye Troya Arkeolojik Sitesi girdi. 2011 yılında ise Edirne`deki Selimiye Cami ve Külliyesi listeye eklenirken 2012 yılında sıra Konya’daki Çatalhöyük neolitik kentine geldi. Son olarak 2014 yılında Pergamon antik kenti ve Osmanlı İmparatorluğunun doğuşuna tanıklık eden Bursa Cumalıkızık Köyü söz konusu listeye girdi. (İtalya, Adnkronos - 06 Temmuz 2015)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —