• BIST 100

    10208,70%1,62
  • DOLAR

    32,39% 0,12
  • EURO

    34,68% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2400,66% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00

Ürdün´den Trump´a Kudüs uyarısı: Ciddi sonuçları olur

Ürdün´den Trump´a Kudüs uyarısı: Ciddi sonuçları olur

Ürdün´den ABD´ye Başkan Donald Trump´ın Kudüs´ü İsrail başkenti olarak tanıması halinde bu adımın ´ciddi sonuçları´ olacağı uyarısı yapıldı.

 

Ürdün resmi haber ajansı Petra´nın haberine göre Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safadi, ABD´li mevkidaşı Rex Tillerson´ı pazar günü telefonla arayarak ´Kudüs´ün tarihi ve yasal statüsünü korumanın gerekli olduğunu´ belirtti ve ´bu statüyü değiştirme amacı güden herhangi bir karardan kaçınılmasını´ istedi. 

´ARAP VE MÜSLÜMAN DÜNYASINDA DA CİDDİ SONUÇLARI OLUR´

Safadi uyarısında 'Kudüs´ün İsrail´in başkenti olarak tanınması yönünde herhangi kararın sadece Ürdünlüler ve Filistinliler için değil Arap ve Müslüman dünyası için de ciddi sonuçları olacaktır' ifadelerini kullandı.

Safadi ayrıca bu adımın ABD´nin İsrail ve Filistin arasında barış görüşmelerini canlandırma çabalarına zarar vereceğini belirterek ´bölgeyi daha fazla gerginliğe iteceğini´ söyledi.

Ürdünlü diplomat ayrıca olası adıma nasıl yanıt verileceğini belirleme amacıyla Arap Birliği ile İslam İş birliği Teşkilatı´na acil olarak toplanma çağrısında bulundu.

Filistinli liderler olası bir karara karşı lobi yapıyordu.

Arap Birliği Başkanı Ahmed Ebul Geyt olası kararın barış umutlarını azaltarak fanatizmi ve şiddeti körükleyeceğini belirtmişti.

TRUMP´IN KARARIINI GELECEK HAFTAYA KADAR VERMESİ GEREKİYOR

1995 tarihli Amerikan Büyükelçiliği´nin Kudüs´e taşınmasını öngören yasanın altı aylık askıya alma süresi gelecek pazartesi dolacak. Trump, süre dolmadan Kudüs konusundaki kararını açıklayabilir.

Siyasi gözlemciler ve diplomatlar Trump´ın gönülsüzce de olsa belgeyi imzalayacağını ve yasayı askıya almayı sürdüreceğini belirtiyor. Ancak Trump´ın konuşmasında İsrail´in Kudüs´ün başkentleri olduğu iddiasına da destek vereceği belirtiliyor.

KUSHNER: BAŞKAN BU KARARI VERECEK

Trump´ın damadı ve Ortadoğu barış elçisi olan Jared Kushner ise dün Trump´ın Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıyıp tanımama kararını yakında vereceğini söylemişti. 

Saban Forumu´nda konuşan 36 yaşındaki Kushner 'Başkan bu kararı verecek. Hala çok farklı gerçeklere bakıyor ve kararını verdiğinde bunu size söyleyen o olacak. Bunu doğru zamanda yaptığından emin olacak' demişti.

Hem İsrailliler hem de Filistinliler Kudüs´ü kendi başkentleri olduğunu öne sürüyor.

1948´de İsrail tarafından yaratılan Doğu Kudüs Ürdün´ün kontorlündeydi ancak 1967´deki 6 Gün Savaşı´nın ardından İsrail güçleri bölgeyi işgal etti.

1994´te Ürdün ile barış anlaşması yapan İsrail, Kudüs´teki kutsal alanların Ürdün´ün gözetiminde olmasını onaylamıştı.



17.7° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor