Tarih: 27.09.2016 10:50

Uşaklılara Alternatif Bir Doğa Harikası

Facebook Twitter Linked-in

 

Uşak Ufuk Gazetesi

Uşak´ın kapı komşusu Manisa´nın Kula ilçesindeki peribacaları, vatandaşın ilgi odağı haline geldi.

Kula´da bulanan peribacalarına Uşak´tan da yoğun bir ilgi var. Uşak-Kula yolunun 56´ncı kilometresinde yer alan peribacalarının bulunduğu noktaya Kuladokya ismi verildi. Kapadokya´yı andıran eşsiz manzara, görenleri hayran bırakıyor. Şeytan masaları ve peribacalarından oluşan doğa harikasına İzmir-Ankara arasında seyahat edenler uğruyor ve yol hatırasını fotoğraflarla ölümsüzleştiriyor. Peribacalarının Uşak´a çok yakın bir mesafede olması, doğa ve fotoğraf meraklıları için alternatif de oluşturuyor.

Kula Peribacaları, Milli Parklar Genel Müdürlüğü Tarafından Tabiat Anıtı İlan Edildi

Vadi yamaçlarından inen sel sularının ve rüzgarın, tüflerden oluşan yapıyı aşındırmasıyla ‘Peribacası´ adı verilen ilginç oluşumlar ortaya çıkmıştır. Sel sularının dik yamaçlarda kendine yol bulması, sert kayaların çatlamasına ve kopmasına neden olmuştur. Alt kısımlarda bulunan ve daha kolay aşınan malzemenin derin bir şekilde oyulması ile yamaç gerilemiş, böylece üst kısımlarda yer alan şapka ile aşınmadan korunan konik biçimli gövdeler ortaya çıkmıştır.. Bu durum, peri bacalarının oluşumunda, rüzgar etkisinden çok yağmur sularının yüzeydeki akışının daha önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Yağmur sularının bu denli etkili ve güçlü yüzey akıntısı olarak gelişmesine ise en önemli etken bitki örtüsünün azlığı ve tüflerin geçirimsiz olmasıdır. Kula, volkanik orijinli, jeolojik bir yapıya sahip olmasından dolayı yağmur ve erozyonunun ilginç ve doğal oluşumlardır. Kula peribacaları İzmir-Ankara Karayolunun 156. km´de Kula´ya ise 16 km uzaklıkta Burgaz köyü civarındadır. Kim bilir kaç yılda meydana geldi bu gizemli bir özelliğe sahip doğa harikası. Şiddetli yağmur ve rüzgarlarla oluştu ziyaretçilerine görsel bir şölen sunan insanı zaman mekânından soyutlayan peribacaları. Ankara karayolu üzerinden geçerken görülebilen Gediz Nehri´nin üst kısmında Burgaz Mevki´nde peribacaları bulunmaktadır. Gediz 1 köprüsünü geçtikten yüz metre sonra sola kıvrılan patika yol ile başlayan alan insanı zamandan ve mekandan kopararak peribacalarıyla yalnız bırakıyor. Peribacalarına sadece bakmakla yetinmeyip yanlarına gidip dokunabilir ve manzaranın keyfini sürebilmek için biraz macerayı göze alabilmek yeterli bunun içinde grup halinde yapılan gezilerde birbirine yardımcı olarak bu doğa harikasına tırmanmak ayrı bir zevktir. Peribacalarının doğal bakir olarak korunabilmesi için bu alan doğal sit ilan edilmiş ve korunmaktadır. Doğal sit alanı olarak ilan edilen korumaya alınan bu alan 37,5 hektardır.

Jeopark Ve Yunus Emre Türbelerine Ziyaretçi Akını

Kula´da yerel yönetimin ziyaretçilere açtığı jeopark da ilgi çeken alanların başında geliyor. Tabduk Emre, Yunus Emre Türbesi ve Carullah Bin Süleyman Cami ile tarihi Kula evleri görülmeye değer. Yapılan yatırımlar, Kula´nın yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilecek şirin bir kent olmasını sağlayacak gibi görünüyor. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün´ün girişimleriyle Manisa Büyükşehir Belediyesi, Kula Belediyesi ve Salihli Belediyesinin ortaklığında kurulan Jeopark Belediyeler Birliği, önümüzdeki günlerde daha fazla yatırımın yapılacağının sinyalini veriyor. ( Uşak Ufuk Gazetesi-27.09.2016)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —