Tarih: 27.04.2016 22:11

Uzay Araştırmalarında Atılım

Facebook Twitter Linked-in

 

Svyatoslav İvanov

Türkiye ve ÇekCumhuriyeti, uzay araştırmalarında kendi rolünü güçlendirmeyi amaçladıklarını açıkladılar. Çekler, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ile iş birliğini pekiştirmeyi planlıyor, Türkler ise kendi uydularının Baykonur Uzay Üssü´nden fırlatılmasından vazgeçip tek başına çalışmak istiyor.

Ankara, üç ay içinde Türk Uzay Ajansını devreye sokacak. Prag da benzer bir kurum kurmayı planladığını açıkladı.

Ankara, uyduların fırlatılacağı uzay üssünü, statüsü tartışılan Kuzey Kıbrıs topraklarında inşa etmeyi planlıyor ayrıca üssün, ülkenin güneybatısındaki Datça şehrinde kurulacağı da iddialar arasında.

Türkiye´de TÜBİTAK, 30 yıldır uzay araştırmaları konusunda çalışıyor. Türkiye, 1990´lı yıllardan beri 3 adet Türksat uydusu fırlattı. 2016 yılında da Baykonur Hava Üssü´nden Türk uydusunun fırlatılması planlanıyor. Rus-Türk ilişkilerindeki gerginliğin, bu planları etkileyip etkilemeyeceği henüz belli değil.

Türkiye, uzay alanında lider olmak istediğini açıklıyor. Çek Cumhuriyeti, NASA ve ESA ile iş birliği yapacağını açıklarken Türk temsilcilerin hiç biri Amerika veya Avrupa ile iş birliği yapmayı planladıklarını dile getirmedi. Ankara, böylece bağımsız politika izlemek istediğini vurguladı. Türk uydularının Kuzey Kıbrıs´tan fırlatılması konusunda planlar da bu ortamda, sembolik bir önem taşıyor. Bu mesajda bir meydan okuma saklıymış gibi gözüküyor.Rusya,Gazeta-24 Nisan 2016)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —