Uzay modülü Philae 7 ay sonra `uyandı`

Uzay modülü Philae 7 ay sonra `uyandı`

Avrupa Uzay Ajansı`nın (ESA) bir kuyruklu yıldıza yolladığı Rosetta uzay aracının modülü Philae`nin pilinin bitmesi üzerine kasım ayında geçtiği uyku modundan çıktığı ve Dünya ile iletişim kurduğu açıklandı.



ESA`dan yapılan açıklamada, kasım ayından bu yana gönderildiği kuyruklu yıldızın yüzeyinde uyku modunda bekleyen Philae`nin Dünya ile iletişime geçtiği duyuruldu.

Philae için açılan Twitter hesabında da 'Merhaba Dünya! Beni duyabiliyor musun?' mesajı yer aldı.

Uzmanlar, Philae`nin indiği kuyruklu yıldızın Güneş`e yaklaştığını, bu sayede modülün tekrar çalışmak için yeterince enerji toplayabildiğini söyledi.

Güneş enerjisi ile çalışan ESA`ya ait modül, 12 Kasım 2014`te '67P Churyumov-Gerasimenko' adlı kuyruklu yıldıza konmuştu. Bir kuyruklu yıldıza ulaşan ilk uzay modülü özelliği taşıyan Philae`nin 67P`nin yüzeyine inişi 7 saati bulmuş, modül pili bitmeden önce 60 saat çalışabilmişti.

Rosetta ve Philae adına açılan resmi sosyal paylaşım sitesi hesaplarından ise yolculuğa dair tüm ayrıntılar, fotoğraflar ve gelişmeler anlık paylaşılmıştı. Philae`nin 67P`nin yüzeyine başarılı şekilde inişi, Twitter hesabından 17 dilde 'Ben vardım. Yeni adresim 67P' mesajıyla duyurulmuştu.

11 YIL ÖNCE FIRLATILDI

67P kuyruklu yıldızını yakalamak için 11 yıl önce fırlatılan Rosetta, Jüpiter`in yörüngesine en yakın uçan uzay aracı oldu. Ana enerji kaynağı olarak sadece güneş panellerini kullanan Rosetta ile fırlatıldıktan sonra enerji tasarrufu için 31 ay boyunca hiç iletişim kurulmadı.

Pillerinin tükenmesinin ardından 15 Kasım 2014`te uyku moduna geçen Philae`nin, kuyruklu yıldızın yüzeyinden organik moleküller topladığı ve Dünya`ya bilgiler göndermeyi başardığı açıklanmıştı.

Philae, son olarak kuyruklu yıldız güneşe yaklaştığında kendisini tekrar güneşi görebilecek şekilde konumlayabilmişti. Philae`nin güneş enerjisi alabildiğinde uykudan uyanarak elde ettiği verileri Dünya`ya göndermeye devam etmesi bekleniyordu.

 



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading