Uzlaşmanın ilk provası Meclis Başkanlığı`nda
Türkiye`de hiçbir partiye tek başına iktidar olma yetkisi vermeyen ve koalisyon mu erken seçim mi` tartışmalarına neden olan 7 Haziran seçimlerinde; uzlaşmanın ilk provası TBMM Başkanlığı seçiminde yaşanacak. Yan yana gelebilen partile
7 Haziran seçimleriyle oluşan 25. Dönem Parlamentosu, Yüksek Seçim Kurulu`nun (YSK) seçimin kesin sonuçlarını açıklamasından sonraki 5. gün yemin töreni için toplanacak. TBMM Genel Kurulu`nun ilk oturumu da en yaşlı üye yönetecek. En genç üyeler de Genel Kurul`da katip üye olarak görev yapacak. Seçim sonuçlarına göre Meclis`in geçici başkanlığını 1938 doğumlu olan CHP`nin eski genel başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal yapacak.
MECLİS`İN İLK İŞİ BAŞKANINI SEÇMEK
Meclis`in ilk yapacağı iş başkanını seçmek olacak. Siyasi partiler belki de yeni hükümetten önce Meclis Başkanlığı seçimi için uzlaşı arayacak. Meclis`in çalışma koşullarını belirleyen İç Tüzüğe göre; TBMM Başkan adayları, Meclis`in ilk toplandığı günden itibaren 5 gün içinde Başkanlık Divanına bildiriliyor. Başkan seçimi gizli oyla yapılıyor. İlk iki oylamada üye tamsayısının 2/3`ünün (367), üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyu (276) aranır. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılıyor. Dördüncü oylamada en çok oy alan üye Başkan seçiliyor. Başkan seçimi aday gösterme süresinin bitiminden itibaren 5 gün içinde tamamlanıyor.
MUHALEFET UZLAŞIRSA BAŞKAN AK PARTİLİ OLMAYABİLİR
Meclis Başkanları da 2002 yılından bugüne kadar tek başına iktidarda olan AK Parti`den seçildi. AK Parti döneminde Bülent Arınç, Köksel Toptan, Mehmet Ali Şahin ve Cemil Çiçek bu koltuğa oturdu. Ancak bu kez durum farklı olabilir. Hiçbir parti ilk Meclis Başkanı`nı tek başına seçecek çoğunlukta sahip değil. Bu nedenle de partiler arasında bir uzlaşma şart. CHP, MHP ve HDP, muhalefet cephesinde yer alan bir isim üzerinde uzlaşırsa, Meclis Başkanlığı koltuğunda 13 seneden sonra bir AK Partili milletvekili oturamayabilir.
Kulislerde böyle bir durumda HDP ve MHP`nin birbirlerinin adaylarına destek vermeyebileceği, iki partinin de destek vereceği CHP`li bir milletvekili üzerinde böyle bir uzlaşma sağlanabileceği konuşuluyor. Bu ismin geçici Meclis Başkanlığı`nı üstlenen Deniz Baykal`ın da olabileceği dile getiriliyor. Ancak HDP`nin de Meclis`teki yönetiminden memnun kaldığı MHP`nin geçen iki dönem Meclis Başkanvekilliği görevini yürüten İstanbul Milletvekili Meral Akşener`in de uzlaşılacak isimler arasında olabileceği de ifade ediliyor. Meclis Başkanlığı`nın muhalefete geçmesi ise siyasi dengeleri tamamen değiştirebileceği de dile getiriliyor.
Ancak, koalisyon dönemlerinde genelde hükümeti kuracak partiler arasında Meclis Başkanlığı da bir pazarlık unsuru oluyor. Bu nedenle de Meclis Başkanlığı seçiminden önce partiler yeni bir hükümet formülünde uzlaşma sağlayabilirse, bu konuda koalisyon görüşmelerinde ele alınabilir. Hükümeti kuracak partilerin uzlaşısı ile Meclis Başkanı seçilebilir.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
