• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Uzlaşmaya Yönelik İlk Adımlar

Uzlaşmaya Yönelik İlk Adımlar

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İsrail ile ilişkilerin normalleştiğinin duyurulmasının ardından bu hafta içinde büyükelçi atamalarına ilişkin prosedürlerin başlatılacağını açıkladı.

 

AFP

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, salı günü, İsrail ile ilişkilerin normalleştiğinin duyurulmasının ardından bu hafta içinde büyükelçi atamalarına ilişkin prosedürlerin başlatılacağını açıkladı. Sözcü ayrıca cuma günü Rusya ve Türkiye Dışişleri Bakanlarının da bir görüşme gerçekleştirceklerini söyledi.

Ankara´da Cumhurbaşkanlığı´nda düzenlenen bir basın toplantısında Sözcü İbrahim Kalın, “Bu hafta büyükelçilerin atanmasına ilişkin prosedürü başlatacağız.” dedi.

Kalın, “İsrail ile ekonomik alanlarda, ticaret ve enerji konusunda ilişkilerin iyileştirilmesi için elbette yeni girişimler başlatılacak.” şeklinde konuştu.

İçerisinde insani yardım malzemeleri olan bir Türk gemisinin cuma günü Mersin´den yola çıkarak İsrail´e gitmesi bekleniyor. Kalın, bunun, İsrail´in Gazze ablukasını hafifletme hususundaki “isteğini gösterecek ilk test” niteliğinde olduğunu ifade etti ve ekledi: “Bundan sonra gemiler daha sık insani yardım götürecek (...) Bu normalleşme anlaşması Gazze´deki insanların nefes almasını sağlayacak.”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu pazartesi günü Roma´da yaptığı açıklamada, Gazze ablukasının kaldırılmasını 'istişare etmeye hazır olmadığını” söylemişti.

Kalın öte yandan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu´nun cuma günü Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Rusya´nın Soçi şehrinde bir görüşme yapacağını duyurdu.

Kalın, Türk savaş uçakları tarafından düşürülen Rus uçağının pilotunun yakınları hususunda, “eğer aileler bu konuda hem fikirse onlara bir jest' yapılabileceğini söyledi ve “tazminat” fikrini devre dışı bıraktı.

Sözcü aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın Putin´e yolladığı gerginliği azaltma mektubunda Kremlin´in iddia ettiği gibi “özür” kelimesinin bulunmadığının altını çizerek Türkiye´nin “derin üzüntülerini” ifade ettiğinde ısrar etti.(Fransa,AFP-28.06.2016)



17° / 12.6°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor