Uzmanlardan Antibiyotik Uyarısı

Uzmanlardan Antibiyotik Uyarısı

Uzmanlar, yeni antibiyotiklerin acil olarak geliştirilmemesi halinde kişilerin geçmişte olduğu gibi basit enfeksiyonlar nedeniyle ölme tehlikesiyle karşı karşıya kalacakları uyarısında bulunuyor.

 

Uzmanlar, yeni antibiyotiklerin acil olarak geliştirilmemesi halinde kişilerin geçmişte olduğu gibi basit enfeksiyonlar nedeniyle ölme tehlikesiyle karşı karşıya kalacakları uyarısında bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü, bilimadamlarına yeni ilaçlar geliştirmeleri, hükümetlere de bu araştırmalara fonlarla destek vermeleri çağrısında bulundu.

Dünya, basit enfeksiyonların yeniden tehlikeli bir hale dönüşmek üzere olduğu bir evreye giriyor. Uzmanlar kaygılı.

Doktor Trish Perl, ”Birdenbire 50, 60, 70 yıl önce, antibiyotikler keşfedilmemişken doktorluk yapmanın nasıl bir iş olduğunu görüyorsunuz” şeklinde konuşuyor.

İnsan sağlığına karşı en büyük risk unsuru oluşturan bakterilerle mücadelede yeni antibiyotiklere ihtiyaç var. Huzurevlerinde yaşayanlar ve hastanelerdeki hastalar, büyük risk altında.

Yetişkinlere oranla bağışıklık sistemleri daha zayıf olan ve yetişkinlerden daha düşük dozda antibiyotik alabilen çocuklar da tehlikede.

Doktor Michael Bell, ”Uzun zamandır farklı antibiyotik kaynaklarının hizmetimizde olduğu rahat bir dönem geçiriyorduk. Ne zaman bir antibiyotik etkisini yitirse yeni kaynaklara yöneliyorduk” diyor.

Ancak devir değişti. Amerika 2010´da yeni antibiyotikler üretmeye başladı.

Joe Larsen, ”Yeni antibiyotik kaynaklarımız var ancak sayıca yeterli değiller. İlaca direnç gösteren bakterilerin sayısı çok daha hızlı bir şekilde artıyor,” diyor.

Yeni kaynaklar, normal mütasyonlarla da başa çıkmaya yetmiyor. Yeni ilaçlara direnç göstermek için sürekli evrim geçiren bakteriler, mutasyon becerisi elde ettikleri anda bu beceriyi diğer bakterilere de geçirebiliyor.

Dr. Laure Hicks, ”Sadece Amerika´da her yıl antibiyotiğe direnç gösteren 2 milyon enfeksiyon vakası görüyoruz. Bu vakaların 23 bini ölümle sonuçlanıyor” şeklinde konuşuyor.

Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi, hastane ve doktorlardan, antibiyotikleri aşırıya kaçmadan kullanmalarını istiyor. Ancak aşırı kullanım dışında ilaçları yararsız kılan başka etkenler de var.

Dr. Michael Bell, ”Antibiyotik direnci sadece aşırı miktarda antibiyotik kullanmaktan değil, enfeksiyonların hijyen yetersizliği nedeniyle yayılmasından da kaynaklanıyor. Mikroplu yüzeylerle istenmeden de olsa temas etmek de büyük bir sorun” diyor.

Hastalar da bu mücadeleye katkıda bulunabilir. Hastaların kendilerini iyi hissetseler bile yazılan antibiyotiklerin hepsini kullanmaları son derece önemli. Yine de küresel çapta antibiyotik sonrası çağın getireceği olası felaketlere karşı önlem almak şart.



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading