• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Vaizi-Davutoğlu Görüşmesi

Vaizi-Davutoğlu Görüşmesi

İran İslam Cumhuriyeti İletişim Enformasyon ve Teknoloji Bakanı Mahmut Vaizi, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile Türkiye Başbakanlık Konutu`ndaki görüşmesinde, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi isteğini dile get

IRNA

İran İslam Cumhuriyeti İletişim Enformasyon ve Teknoloji Bakanı Mahmut Vaizi, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile Türkiye Başbakanlık Konutu`nda bir araya geldi.

Ankara’daki İran Büyükelçisi Ali Rıza Bigdeli ve Türkiye Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın da katıldığı görüşmede Vaizi, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi isteğini dile getirdi.

Bölgenin durumunu ve terörün güçlenmesinden kaynaklanan mevcut krizleri analiz eden Vaizi, “Bölgenin iki önemli ülkesi olan İran ve Türkiye, gerçekçi bakış açısı ve etkili iş birliğiyle bütün bölgenin güvenliğini tehlikeye atabilecek bu olguya karşı birlikte hareket etmeli. İran, Türkiye’nin komşuları özellikle Irak’ın yeni hükûmetiyle ilişkilerini geliştirmesini olumlu buluyor ve bu hususta olumlu rol oynayacak.” dedi.

Yeni iş birliğinin Suriye ihtilafının çözümü için uygun bir örnek olduğuna işaret eden Vaizi, “Irak’ın coğrafi ve millî bütünlüğüne inandığımız, ülkenin bölünmesine karşı çıktığımız gibi Suriye’nin de bütünlüğünden yanayız. Söz sahibi ülkeler; Suriye gerçeklerini algılayarak krizin sona erdirilmesi, barış ve istikrarın sağlanması yönünde çaba sarf ettikleri takdirde bu kriz aşılacak ve Suriye’nin siyasi geleceğini Suriye halkı belirleyecektir. İki ülke arasındaki tarihî, kültürel ve siyasi müşterekler ilişkilerimizi her düzeyde geliştirme kararlılığımızın teminatıdır.” şeklinde konuştu.

Vaizi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın zamanda İran’ı ziyaret etmesinden memnuniyet duyduğunu ve bunun ilişkilerin daha da güçlenmesini sağlayacağını belirtti.

Görüşmede Başbakan Davutoğlu da İran’ın bölgesel ve uluslararası gelişmelerdeki etkili rolü ve konumuna işaret ederek “İran’ın bölgesel krizlerin çözülmesindeki stratejik rolü ve konumuna vâkıfız; bu yüzden İran’ın bölgesel ve uluslararası meselelerde daha fazla rol almasını istiyoruz.” dedi.

Başbakan Davutoğlu şöyle konuştu: “İran ve Türkiye, stratejik öneme sahip iki komşu olmanın dışında coğrafi, ekonomik, kültürel hatta siyasi boyutta birbirlerini tamamlayabilecek iki ülkedir. Biz, iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirerek bütün Orta Doğu bölgesi için bir örnek teşkil etmeliyiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Tahran ziyareti bu hedefler doğrultusunda yapılacaktır. Türkiye, daima ortak düşman karşısında Filistin ve Lübnan halkının ilkelerini destekliyor, bu alanda iş birliğini de sürdürecek. İran; enerji, turizm, kültür ve ekonomi alanlarında yüksek potansiyelleri olan bir ülke. Ankara, sorunların ve engellerin giderilerek 30 milyar dolar ticaret hacmi hedefine ulaşılması için ticari ilişkilerin canlandırılmasına zemin hazırlamak hususunda kararlıdır.” (İran Haber Ajasnı IRNA, 14 Ocak 2015)

 



22.5° / 13.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor