Van´da Urartu Dönemine Ait Mozaik
Van´ın Tuşba ilçesindeki kazı çalışmalarında Urartu Dönemi´ne ait 2700 yıllık su mermerine mozaik işlemeli platform bulundu.
Başkent Gazetesi
Urartu Kralı 2. Rusa tarafından Van Gölü´ne hâkim bir tepe üzerinde yaptırılan, süslemeleri, mimari yapısı ve kalıntılarıyla o döneme ait önemli bilgilerin elde edilmesini sağlayan Ayanis Kalesi´ndeki kazı çalışmaları 27 yıldır sürüyor.
Taş ve kerpiç işçiliğinin yanı sıra tapınak bölümündeki süsleme ve surlardaki kabartmalarla dünyadaki en önemli ve özel Urartu tapınaklarından biri olan Ayanis Kalesi´ndeki kazı çalışmaları, Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı başkanlığında yürütülüyor.
Eser Gün Yüzüne Çıkarıldı
Kazı başkanı Işıklı, yaptığı açıklamada, Ayanis Kalesi´nin önemli tarihi eserleri bünyesinde barındırdığını anlattı. Kaledeki Haldi tapınağının önemine değinen Işıklı, şöyle konuştu: 'Özellikle içinde bulunduğumuz Haldi tapınağı bu kalenin ne kadar büyük ve önemli olduğunu gösteriyor. Urartular´da var olan 11 bilinen tapınağının içinde en özel tapınaklarından biridir. Gerek cephesindeki yazıtlar gerekse duvar süslemeleri ve içinde bulundurduğu su mermerleri ve platformla en güzel Urartu tapınaklardan bir tanesidir. Kazı çalışmaları sonucu su mermerinden inşa edilmiş mozaik süslemelere ve bezemelere sahip olan eşsiz bir parça çıkarıldı.'
Taşyapan, Kazı Çalışmalarını İzledi
Vali İbrahim Taşyapan, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, kazı çalışmalarının yapıldığı bölgede incelemelerde bulundu. Haldi tapınağını gezen ve eserler hakkında bilgi alan Vali Taşyapan, Ayanis Kalesi´nin kent için önemli olduğunu söyledi. Burada büyük bir hazinenin yattığını dile getiren Taşyapan, bunun gün yüzüne çıkarılıp turizme kazandırılması gerektiğin kaydetti. Vali Taşyapan, şunları kaydetti: 'Amacımız, Urartu ile Van´ı eş anlamlı hale getirip, Urartu´ya ilgi duyan herkesin Van´a gelip Urartu´dan kalan bu eserleri incelemelerini sağlamaktır. Burası Urartular´ın önemli bir merkezidir. Van, Urartular´ın başkentliğini uzun süre yapmış ve şehir etrafında o döneme ait varlıklar var. Bunların bir kısmı ortaya çıkarılmış vaziyette bir kısmı ortaya çıkarılmaya çalışılıyor. Ayanis Kalesi Urartular´ın en büyük kalelerinden biri. Hakikaten Urartu taş sanatının en güzel örnekleri, süsleme sanatların en güzeli var. Daha büyük bir kısmı toprak altında olmasına rağmen ortaya çıkan kısmı buradaki zenginliği ve güzelliğini gösteriyor. İnşallah bu güzelliği en kısa zamanda çıkarır insanlığın hizmetine sunarız. Buradaki güzelliği görmek için bütün dünyadan insanlar buralara gelir. MÖ 5-7. yüzyılda yapılan işlerin ne kadar güzel, iyi bir taş işçiliğini burada görme şansını yakalarlar.' (Ankara,Başkent Gazetesi-19.08.2016)
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
