Tarih: 05.11.2016 06:39

Vang - Yang Yıldırım görüşmesi

Facebook Twitter Linked-in

 

Renmin Ribao

3 Kasım´da Türkiye´de gerçekleşen Çin-Türkiye Başbakan Yardımcıları ve Hükümetler Arası İş Birliği Komitesinin ilk toplantısına başkanlık eden Çin Başbakan Yardımcısı Vang Yang, Türkiye Başbakanı Yıldırım ile görüştü.

Vang Yang ilk olarak, Başbakan Li Kıçiang´ın Başbakan Yıldırım´a saygı ve iyi dileklerini iletti. Vang Yang yaptığı açıklamada, geçen yıldan bu yana Devlet Başkanı Şi Cinping ile Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın birçok başarılı görüşme gerçekleştirdiğini, Çin-Türkiye ilişkilerinin gelişmesi yönünde planlar yapıldığını, iki ülkenin bütün alanlarda pragmatik iş birliğinin teşviki için önemli mutabakatlar sağladığını söyledi. Yang,  “Çin-Türkiye Başbakan Yardımcıları ve Hükümetler Arası İş Birliği Komitesi mekanizması, iki ülke liderlerinin mutabakatı ile kuruldu. Hedef, ikili siyasi, ticari, güvenlik ve kültürel alanlarda iş birliğini teşvik etmek ve koordinasyon içinde birbirini ilgilendiren önemli sorunları çözmek. Çin tarafı, Türk tarafı ile el ele vererek ve bu komite mekanizmasından iyi bir şekilde faydalanarak karşılıklı güveni pekiştirmek, iş birliğini genişletmek, anlaşmazlıkları kontrol etmek, Çin-Türkiye stratejik iş birliği ortaklığını geliştirmek istiyor.” dedi.

Yıldırım ise öncelikli olarak Vang Yang´a, Başbakan Li Kıçaing´a saygılarını sunduğunu iletmesini rica etti. Yıldırım yaptığı açıklamada, Türk tarafının Çin ile ilişkilere son derece önem verdiğini, iki ülkenin kalkınma sürecinde karşılaştıkları sorunların benzediğini kaydetti ve “Bölücü terör güçleriyle mücadele Çin için de Türkiye için de önemli. Türk tarafı, Çin tarafının güvenlik konusundaki endişelerini anlıyor ve Çin ile güvenlik alanında iş birliği yapmak istiyor.” ifadelerini kullandı.

Yıldırım ayrıca Türkiye-Çin ticari iş birliğinin iki tarafın da yararına olduğunu, Çin tarafının atacağı adımlarla Türk tarafının ticari dengesizliğinin yavaşlatılmasının umulduğunu söyledi: “Türkiye daha fazla Çinli turistin Türkiye´ye gelmesinden memnuniyet duyar. Türkiye, aktif olarak teşvik edilen ‘Bir Kuşak Bir Yol´ ile ‘Orta Koridor´ önerilerinin birleştirilmesini istiyor, ortak teşvikle tarihî İpek Yolu´nun iki önemli ülkesi Türkiye ve Çin, İpek Yolu´nun kalkınmasını sağlayacak.” dedi.

Yıldırım, Doğu-Batı hızlı tren projesine çok önem verildiğini, projenin iki tarafın ortak gayretiyle hızlandırılmasının istendiğini kaydetti.(Çin,Renmin Ribao-04.11.2016)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —