Tarih: 05.05.2014 14:11

Varşova`da Türk Kültürü Festivali

Facebook Twitter Linked-in

Anna Szawiel

Gölge oyunu, Naneli Lale-Osmanlı semaisi, ebru sanatı, el sanatı ve Türk lezzetleri, hepsi Asya-Pasifik Müzesinde Türk Kültürü Festivalinde.

Türk Kültürü Festivali, Varşova`da ilk defa düzenleniyor. Festival, Türkiye Polonya ilişkilerinin 600. yılı kutlamaları için iyi bir bahane.

Programda iki tiyatro gösterisi var. 19. yüzyılın sonuna kadar oldukça popüler bir oyun olan Karagöz gölge oyunu bunların ilkidir. Festivalde gösterilecek Karagöz gölge oyunu, Umut Nebioğlu ve Monika Wyrzykowska tarafından sergilenecektir.

İstanbul`da Polonya Köyü Hakkında Hikâye

Sonra da 'Studnia O' adlı grup, özel olarak 'Meddah' projesini hazırladı. Uzun asırlar boyunca Türklerin ve Polonyalıların kaderinde yer alan tarihi, izleyicilere anlatacak. Gösterinin yaratıcıları, 'Nişanlısı öldükten sonra dünyayı gezmeye başlayan ve gerçekte İstanbul`da yaşayan nişanlısını bulan çok güzel bir kızın hikâyesini anlatacağız. Aynı zamanda İstanbul ile Varşova arasında gidip gelen aşk mektuplarının izini süreceğiz ve soğuk ve hüzünlü bir ülke olan Polonya`da güzel bir Türk kızının nasıl yaşadığını anlatacağız.' dedi. Gösteride ayrıca 19. yüzyılda İstanbul`da meydana gelen Adampol (Polonezköy) hakkında bir hikâye var.

Fotoğraf Sergisi ve Konser

Müze içerisinde Adampol`den (Polonezköy) tarihî resimlerin sergisi de açık. Çoğunluğunun 20. yüzyılın başlarına ait olduğu fotoğraflar, Polonezköy`ün kurucularını ve sakinlerini gösteriyor. Birkaç fotoğraf, 1924 yılında İstanbul’daki Polonya Sanayi Sergisinin belgeleri arasından gelmekte. O döneme ait, Polonya futbol takımının 4-0 yendiği maçtan sonra çekilen fotoğraflar var. Serginin tamamı, İslami Tarih, Kültür ve Sanat Araştırmaları Merkezinin Asya-Pasifik Müzesi ve Varşova`daki Yunus Emre Türk Kültür Merkezinin ortak çalışmasıyla bir araya getirilen onlarca fotoğraf ve gravürden oluşmaktadır.

Festivalin organizatörleri, seminerlere insanları davet ediyor. Bunlardan biri, güncel Türk sinemasıyla ilgili ve Yeşim Ustaoğlu`nun rejisörlüğündeki 'Pandora`nın Kutusu' film gösterisinden sonra gerçekleşecek. 'Naneli Lale' grubunun konserinde Osmanlı müziğini dinlemek de mümkün.

Suda Resim (Ebru) Yapmayı Öğrenin

Cumartesi günü müzede, Türk seramik, heykel ve kitap sergisi olacak. Üstelik bütün hafta sonu Türkiye`den farklı yörelerden leziz tatların standı herkese açık olacak. 'Ebru' diye bilinen suda resim sanatı hayretle karşılanacak.

Girişlerin ücretsiz olduğu Türk Kültür Festivali, 29 Nisan Salı gününe kadar sürecek. Etkinlik, Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğinin onursal katılımıyla ve Yunus Emre Türk Kültür Merkezinin ortak çalışmasıyla düzenlenmektedir. (Polonya, Gazeta.pl - 26 Nisan 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —