• BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88

Varşova´daki ilk NATO zirvesinin gündemi Rus tehdidi

Varşova´daki ilk NATO zirvesinin gündemi Rus tehdidi

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, Soğuk Savaş yıllarında Rusya´ya karşı oluşturulan Varşova Paktı´na ismini veren, Polonya´nın başkenti Varşova´da ilk kez toplandı.

 

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, Soğuk Savaş yıllarında Rusya´ya karşı oluşturulan Varşova Paktı´na ismini veren, Polonya´nın başkenti Varşova´da ilk kez toplandı.

Zirvede Rusya´nın tehdidini hisseden Baltık ülkelerine savunma güvenliği konusunda destek açıklanırken Rusya´yla diyalog isteği de vurgulandı.

Türkiye´yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın başkanlığındaki heyetin temsil ettiği zirvenin açılışında bayrak töreni yapıldı ve ölen NATO askerleri için saygı duruşunda bulunuldu.

NATO Genel sekreteri Jens Stoltenberg, zirvede kararlaştırılan önemli konular hakkında açıklama yaptı:

NATO´nun doğu kıyısında askeri varlığımızı artırmaya karar verdik. Ve memnuniyetle duyurmak istiyorum ki Kanada Letonya´da çerçeve ülke rolünü üstlenecek. Almanya Litvanya´da ve İngiltere de Estonya´daki birliklerin öncülüğünü yaparken Amerika Birleşik Devletleri de yine Polonya´da çerçeve ülke olarak görev yapacak.”

Stoltenberg son aylarda Baltık kıyılarındaki askeri hareketliliği ile zirvenin gündemine giren Rusya´ya da mesaj gönderdi:

“Çatışma aramıyoruz. Rusya ile yapıcı bir diyalogdan yanayız. Rusya bizim en büyük komşumuz. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi´nin kalıcı bir üyesi. Ve Avrupa ve etrafındaki güvenlik mücadelesinde de önemli bir rol oynuyor.”



20° / 11.9°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor