Tarih: 10.01.2017 19:14

Venezüella Anayasa Mahkemesi´nden Devlet Başkanı Maduro´nun azline engel

Facebook Twitter Linked-in

 

Anayasa Mahkemesi ayrıca parlamentoya yetkileri dışında karar vermekten kaçınması uyarısında bulundu.

Açıklamada parlamentonun, ´üyelerinin kamu düzenini bozan toplanma ve eylemlerini, yetkililere karşı kışkıtmalarını yasakladığı´ belirtildi.

Mahkeme ayrıca, ´adil ve barış dolu bir toplumun inşası ve halkın refahını desteklemek için´ taraflardan aralarındaki siyasi farklılıkları diyalog yoluyla çözmelerini istedi.

PARLAMENTO, MADURO´NUN ´GÖREVİ BIRAKTIĞINI´ İLAN ETMİŞTİ

Pazartesi günü, sağcı partilerin kontrolündeki parlamento devlet başkanının görevden alınması ve erken seçim amacıyla referanduma gidilmesi için gereken sürenin dolmasının ardından Maduro´nun görevini bıraktığını ilan ederek sembolik yargı sürecini başlatan bir karar almıştı.

Venezuela parlamentosu aldığı kararla, siyasi ve ekonomik krizin aşılamadığını, görevini yerine getirmeyen Maduro´nun görevini bıraktığını ilan etmişti.

 Ulusal Meclis olarak da anılan parlamentonun, devlet başkanını görevden azletme yetkisi bulunmadığı için karar sembolik önem taşıyordu.

´MADURO, YOLUNA DEVLET BAŞKANI OLARAK DEVAM EDECEK´

Parlamentonun eski başkanı ve Sosyalist Partinin öne çıkan isimlerinden Diosdado Cabello da yetkilerine aykırı davranmakla suçladığı Ulusal Meclisin kararının herhangi bir etkisi olmayacağını söyledi.

Cabello, 'Gerçek şu ki, Maduro yoluna devlet başkanı olarak devam edecek.' ifadesini kullandı.

Anayasaya göre, görevdeki ikinci yılı 11 Ocak´ta dolacak olan Maduro´nun, görevi bırakması halinde yeniden seçime gidilmeksizin, yerine yine kendisinin atadığı Devlet Başkanı Yardımcısı Tareck El Aissami geçecek.

Parlamento geçen yıl Devlet Başkanı Maduro´nun sembolik olarak yargılanmasını, ülkedeki siyasi kriz ortamını yumuşatmak amacıyla ertelemişti.

Venezuela´da hükümet ve muhalefet, yönetim, seçim takvimi, ekonomik kriz ve kriz mağdurlarının tazminatlarının ödenmesi konularını görüşmek üzere bir araya gelmiş, taraflar, geçen kasım ayında tekrar diyalog sürecini başlatmıştı.

Başkent Caracas´taki bir müzede Maduro tarafından başlatılan görüşmelere, Vatikan´dan arabulucuların yanı sıra İspanya, Panama ve Dominik Cumhuriyeti´nin eski cumhurbaşkanları katılmıştı.

MUHALEFET REFERANDUM SÜRECİNİ BAŞLATMIŞTI

Venezuela´da muhalefet partileri, ülkedeki ekonomik ve siyasi krizden sorumlu tuttukları devlet başkanının bir an önce görevden ayrılması ve erken seçime gidilmesi için referandum süreci başlatmıştı.

Sürecin ilk aşamasında toplanan 1.8 milyon imzadan 407 bini geçerli sayılmış, muhalefet sürecin ikinci aşaması için gerekli 3.9 milyon imzayı toplamaya başlamıştı.

Ancak Seçim Konseyi, referandum sürecinin birinci aşamasında toplanan imzalarda 4 eyalette hile yapıldığı iddiaları üzerine süreci, 21 Ekim´de durdurmuştu.

Muhalefet, kararın anayasaya aykırı olduğunu belirterek, halktan karara karşı sokaklara dökülmelerini istemişti.

Maduro´nun görevden alınması için referandumun 10 Ocak´tan önce yapılması gerekirken, ilk aşamanın iptal edilmesinin ardından referandum bugüne kadar yapılamamıştı.

Görev süresi 2019´da dolacak Maduro, yardımcılığını yaptığı sosyalist lider Hugo Chavez´in hayatını kaybetmesinin ardından 15 Nisan 2013´te yapılan seçimle iktidara gelmişti.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —