Viet Cong Ile Balta Girmemiş Ormanlarda

Viet Cong Ile Balta Girmemiş Ormanlarda

Wilfred Burchett benim babamdır. Kendisi, Avustralyalı bir gazeteci olup, 1963 yılı sonu ve 1965 yılı başlarında Güney Vietnam´ın Özgürleştirilmiş Bölgeleri´ni (Viet Cong denetiminde) ziyaret eden ilk gazeteci olmuştu.

 

  1. Viet Cong ve Filler 

2015 yılı Nisan ayında, Hanoi Cinematheque´te Loin du Vietnam (Vietnam´dan Uzakta) filmini tanıtmak için Cercle des Francophones (Francophone Association – Fransızca Konuşanlar Derneği) of Hanoi´ya davet edilmiştim. Film, yeni Fransız sinemasının bazı büyük isimleri tarafından -Joris Ivens, William Klein, Claude Lelouch, Agnès Varda, Jean-Luc Godard, Chris Marker ve Alain Resnais- müşterek olarak ABD´nin saldırganlığına Vietnam´ın direnişine bir destek için 1967 yılında çekilmişti. 

Bu filmle aşinaydım, ancak bu vesileyle İnternet üzerinde bazı ilave araştırmalar yapmaya karar verdim. Şans eseri, Roma´da Casa de Cinema´da gerçekleşen “Vietnam ve Fransız Sineması” başlıklı bir film festivalinin websitesi çıktı karşıma. Programdaki filmlerden biri, “Wilfred Burchett Vietnam´da” idi. Fransa/Vietnam ortak yapımıydı, 1963 yılında çekilmişti ve 44 dakika sürüyordu. 

Wilfred Burchett benim babamdır. Kendisi, Avustralyalı bir gazeteci olup, 1963 yılı sonu ve 1965 yılı başlarında Güney Vietnam´ın Özgürleştirilmiş Bölgeleri´ni (Viet Cong denetiminde) ziyaret eden ilk gazeteci olmuştu. 

Onun ziyareti hakkında bir film yapıldığını biliyordum, ancak o filmi hiç görmedim ve filmi bulmayı da bir türlü başaramadım. Ve o da Roma´daki film festivalinin programındaydı. 

Casa de Cinema´nın organizatörlerine bir elektronik posta gönderdim, onlar da benim filmin çekildiği Roma´daki AAMOD film arşiviyle temas kurmamı sağladılar. Onlara ulaştım ve filmi bana ulaştırdılar. 

Dolayısıyla, Hanoi´daki evimde hayatımda ilk kez onu izleyebildim. Bu, benim için son derece duygusal bir deneyim oldu. Yaklaşık yarım yüzyıl öncesinden, siyah beyaz çekimliydi. İlk önce bilgisayarıma indirdim, ardından da TV ekranında izledim. 

Filmi sekizinci dakikasında Viet Conglu bir postacı, babama postasını getiriyor. Ve şöyle bir yorum yapılıyor: 

“Oğlunuz Avrupa´dan ormanın ve vahşi hayvanların çizimlerini gönderiyor. Sizin için biraz endişeleniyor, ancak en tehlikeli hayvanların Amerikalı emperyalistler olduğunu henüz bilmiyor.” 

Evet, bahsi geçen oğul bendim: sanatçı George Burchett. Evet, babamın ağabeyime, kız kardeşime ve o sırada Moskova´da yaşayan bana gönderdiği mektuplardan ilham alan o “orman ve vahşi hayvanlar” çizimlerimdi onlar. Babam o mektuplarda neden bu kadar uzun zamandır evden uzak olduğunu açıklıyor ve bu durumu bizim için daha ilginç hale getirmek adına da kaplanlardan, fillerden, maymunlardan ve Güney Vietnam´ın balta girmemiş ormanlarının diğer egzotik hayvanlarından bahsediyordu.

Yazının devamı :  http://asam.org.tr/viet-cong-ile-balta-girmemis-ormanlarda/



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading