Tarih: 01.03.2018 14:37

Vietnam Savaşı sonrası bir ilk: 43 yıl sonra ABD´ye ait bir uçak gemisi ülkeyi ziyaret edecek

Facebook Twitter Linked-in

 

ABD Donanmasına ait nükleer yakıtlı uçak gemisi USS Carl Vinson 43 yıl sonra Vietnam´a giden ilk ABD uçak gemisi olacak.

Bu ay içinde Vietnam´ın Danang kenti kıyılarına demirlemesi beklenen gemi Hint-Pasifik bölgesinde olası felaketlere verilecek yanıtlar için yapılacak çokuluslu tatbikata katılacak.

Geminin 5 Mart´ta Vietnam´a ulaşması ve 4 gün boyunca ülkede kalması bekleniyor.

ÇİN´E KARŞI BİR ADIM OLARAK YORUMLANIYOR

Ancak uçak gemisinin varlığı Çin´in Doğu ve Güney Çin Denizi´ndeki askeri varlığına karşı bir girişim olarak görülüyor. 

Çin Vietnam´ın da arasında olduğu bölge ülkelerinin Güney Çin Denizi´ndeki toprak iddialarına karşı çıkıyor ve neredeyse bölgenin tamamını kontrol altında tutuyor.

ABD VİETNAM´A SİLAH SATIŞI AMBARGOSUNU 2 YIL ÖNCE SONLANDIRMIŞTI

Çin´in hak iddiaları nedeniyle Batı Pasifik´teki donanma üstünlüğü de tehdit altında olan Washington bu nedenle Asyalı müttefikleriyle daha yakın askeri ilişkiler kurmaya çalışıyor.

Savaşın sürdüğü 1960´lı ve 1970´li yıllarda ABD uçak gemileri Vietnam kıyılarında sıklıkla görülüyordu. İki ülke arasındaki ilişkiler 1995´te normalleşmiş ve Washington Vietnam´a silah satışı ambagosunu 2016´da sonlandırmıştı.

Geminin bölgeye gönderileceği haberi Japonya hükümetinin Çin´in yükselen donanma kabiliyetine karşı  Okinawa adasının güneyine karadan gemiye atılan  füze ünitelerini konuşlandırmayı düşündüğünü duyurduğu sırada geldi.

Japon basınına konuşan hükümet kaynakları konuşlandırmanın yıl sonunda hazırlanması planlanan Ulusal Savunma Tüzüğü´nde ayrıntılandırılmasını beklediklerini söyledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —