• BIST 100

    10208,70%1,62
  • DOLAR

    32,39% 0,12
  • EURO

    34,68% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2400,66% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00

Washington Examiner: ABD, Venezüella´da ‘pata kaldı´

Washington Examiner: ABD, Venezüella´da ‘pata kaldı´

Washington Examiner dergisi, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo´nun Venezüella-Kolombiya sınırına düzenlediği son ziyaretinin ABD´nin bölgede bir faaliyet planının olmadığını ortaya koyduğunu yazdı.

 

ABD Dışişleri Bakanı´nın Venezüella-Kolombiya sınırına düzenlediği son ziyaretini değerlendiren Washington Examiner, Pompeo´nun Amerikan hükümetinin sığınmacılara sağlayacağı destekten bahsettiğini, birkaç kez Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro´yu istifaya çağırdığını ve yeni yaptırımlarla tehdit ettiğini, ancak her şeye rağmen tüm bu ayrı açıklamaların, Pompeo´nun net bir planı olmadığını gösterdiğini ifade etti. 

ABD´nin muhalif lider Juan Guaido´yu Venezüella´nın geçici devlet başkanı ilan ederek tüm siyasi ‘kozlarını´ kullandığını belirten dergi, böyle bir planın ancak askerlerin desteği alınarak uygulamaya geçirilebileceğini, oysa Maduro´nun orduyu kontrol etmeye devam ettiğini ve Washington´un kozunun işe yaramadığını vurguladı.

Haberde ayrıca Venezüellalı askerlerin ne ABD´nin desteğini duyurduğu zaman, ne de insani yardım bahanesiyle ülkeye sızmaya çalışarak muhalefeti Maduro´ya karşı harekete geçmeye çalıştığı zaman Guaido´yı desteklemeye hazır olmadıkları kaydedildi.

ABD´nin bu krize artık bir son vermek istediği, fakat ‘meşru olmayan başkan´ ilan ettikleri Maduro ile müzakere edemediği belirtilen yazıda, bu durumun ABD´nin Venezüella´da ‘pata kaldığını´ ortaya koyduğu vurgulandı.

Yazıda ayrıca Moskova´nın Caracas´a askeri yardımı ile ilgili haberlerin Washington´un endişelerini arttırdığına dikkat çekildi. 

ABD´nin böylelikle köşeye sıkıştığının ve doğrudan askeri müdahalenin dışında durumu çözebilmek için elinde neredeyse alternatiflerin kalmadığının altını çizen dergi, Washington´un Maduro yönetimini yeni yaptırımlarla ‘boğmayı´ umduğunu, fakat Venezüella liderinin ordu ve devlet kurumlarını kontrolünde tuttuğunu, bu nedenle ekonomik sınırlamaların durumu pek te değiştiremeyeceğini, böylelikle ABD´nin bu diplomatik oyunda son baskı araçlarını kaybettiğini ve elinde gerçek bir eylem planı da kalmadığını ifade etti.



17.7° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor