• BIST 100

    10005,32%0,90
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68

Washington Post: Suriyeli Kürtlerin yenilgisi ABD´ye bir darbe daha

Washington Post: Suriyeli Kürtlerin yenilgisi ABD´ye bir darbe daha

Amerikan Washington Post gazetesi, Türkiye´nin Afrin operasyonuna dair bir analiz yayımladı.

 

BBC Türkçe´de yer alan habere göre, Amerikan Washington Post gazetesi, Türkiye´nin Afrin operasyonuna dair bir analiz yayımladı.

´WASHINGTON´IN ŞAŞKIN ROLÜNÜ GÖSTERDİ´

'Suriyeli Kürtlerin yenilgisi ABD politikasına bir darbe daha vurdu' başlıkla analizde, Türkiye´nin 'George Orwell eserlerinden çıkmışçasına' Zeytin Dalı adı verdiği operasyonun 'Washington´ın Suriye´deki şaşkın rolünü de gösterdiği' vurgulandı.

 
YPG´nin ABD´de siyasetçiler, köşe yazarları ve entelektüeller tarafından radikallerin etkin olduğu bölgede seküler ve 'liberal' bir ekip olarak görüldüğünü belirten Tharoor, Türkiye´nin YPG´ye verilen desteği sınırlarında bir Kürt devleti kurulmasına destek olarak gördüğünü yazdı.

´ABD OPERASYONU SONLANDIRACAK ETKİYE SAHİP DEĞİLDİ´

Tharoor, 'Operasyon başladığında Afrin´deki Kürtler yalnız olduklarını fark etti, tarihin başka anlarında Orta Doğu´daki diğer Kürtler gibi' diye yazdığı analizine şöyle devam etti:

'ABD Ankara´da operasyonu sonlandırmak için gerekecek etkiye sahip değildi. Haberlere göre Donald Trump operasyonu kınarken üst düzey yetkililer Ankara´ya ABD´nin YPG´ye desteğini gözden geçireceğini söylüyordu.

´İŞKEMBEDEN SALLAMA POLİTİKASI´

'Washington Merkezli düşünce kuruluşu Center for a New American Security´den Nicholas Heras ´Afrin krizi ABD´li siyasetçilerin Suriye´de birden fazla işi aynı zamanda yapmasının ne kadar zor olduğunu gösteriyor. Şu anki durum işkembeden sallama politikasıdır´ diyor.

'Beyaz Saray Suriye politikasında tutarlılık ve hüner sorunu yaşıyor. Trump yönetiminin Suriye´deki savaşa dair bağlılıkları arasında derin farklar var. Trump IŞİD´i bombalamaktan bahsederken bazı yetkililer bölgedeki ABD varlığını güçlendirip Esad´ı istifaya zorlamayı düşünüyor.

´ÜST DÜZEY YETKİLİ, DSG İLE ESAD´IN ANLAŞMASI GEREKTİĞİNİ SAVUNDU´

'Washington Post´tan Paul Sonne ve Karen DeYoung, üst düzey bir yetkilinin Demokratik Suriye Güçleri´nin Esad ile bir anlaşmaya varması gerektiğini, ABD´nin bölgedeki askeri varlığını artırmak istemediğini söylediğini yazdı. Yetkiliye göre DSG ve Esad ortak hedefleri paylaşıyor: Muhalifleri, IŞİD´i ve Türk güçleri Suriye´den çıkarmak.

'Bir diğer yetkili ise Esad´ın savaşı kazanmakta olduğu fikrini reddediyor ve rejimin her zamankinden güçsüz olduğunu söylüyor. Bunun gibi fikir ayrılıkları Washington´ın bölgedeki faaliyetleri için sorun yaratmaya devam ediyor.

´TÜRKİYE GÖLE BİR TAŞ ATTI, DALGALAR KISA SÜREDE DİNECEK GİBİ DEĞİL´

'National Interest´e yazan Seth Frantzman, ´ABD Suriye´de bir güven kriziyle karşı karşıya. 2017 sonbaharında IŞİD karşıtı operasyonlar nihayete erene kadar iyi giden politikası şimdi sorunlarla karşı karşıya. Türkiye, Rusya, Suriye ve İran Washington´ın Suriye´deki faaliyetlerini sonlandırmasını istiyor´ diyor.

'Washington faaliyetlerini sonlandırmasa da Suriye´de inisiyatif alan bölgesel güçler tarafından sürekli köşeye sıkıştırılıyor. Tahrir Institute for Middle East Policy´den Hassan Hassan ´Türkiye göle bir taş attı´ diyor ve ekliyor: Sudaki dalgalar kısa sürede dinecek gibi gözükmüyor.'



17.1° / 12.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor