• BIST 100

    10208,70%1,62
  • DOLAR

    32,39% 0,12
  • EURO

    34,68% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2400,66% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00

WSJ: Pentagon, ABD´nin Suriye´den çekilme sürecini ilerletiyor

WSJ: Pentagon, ABD´nin Suriye´den çekilme sürecini ilerletiyor

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, ABD Savunma Bakanlığı´nın (Pentagon) Suriye´den çekilme takvimiyle ilgili belirsizliğe karşın süreci devam ettiren adımlar attığını yazdı. Gazeteye konuşan bir savunma yetkilisi, 'Hiçbir şey değişm

 

WSJ´deki haber, Nancy A. Youssef ve Dion Nissenbaum´un imzalarını taşıyor. Haberin başlığı, 'Pentagon, Suriye´den çekilme sürecini ilerletiyor'.

​BBC Türkçe´nin gazeteden aktardığı haber, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton´ın bu hafta (Türkiye gezisi öncesi) sarf ettiği bir cümleyle başlıyor. Bolton, 'ABD, Türkiye Kürt ortaklarımızı hedef almama sözü verene dek Suriye´den ayrılmayacağız' demişti. 

‘YENİ BİR EMİR ALANA DEK DE ÇEKİLME PLANLARI DEVAM EDECEK´

WSJ´ye konuşan ABD´li savunma yetkilileri ise Türkiye´yi öfkelendiren bu açıklamaya karşın, Pentagon´un çekilme konusunda yeni bir emir almadığını ve yeni bir emir alana dek de çekilme planlarını uygulamaya devam edeceğini söylüyor.

Adı açıklanmayan bu yetkililerden biri, değişen bir şey olmadığının ve Bolton´dan emir almadıklarının altını çiziyor.

´BEYAZ SARAY, PENTAGON VE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI FİKİR AYRILIĞINA DÜŞTÜ´

Haberden bazı satırlar şöyle: 

'Çekilme işlemine yardımcı olmak amacıyla bazı kara birlikleri Suriye´ye yöneldi. Yetkililer, USS Kearsarge´ın başını çektiği bir grup savaş gemisinin de hassas bir dönemden Suriye´den ayrılan askerleri almak için bu ülkeye hareket ettiğini söyledi. USS Kearsarge´da yüzlerce deniz piyadesi, helikopter ve uçak var…

'Nihai çekilme işlemine yardımcı olmakla görevlendirilen birlikler de bölgede Kuveyt ve Irak´ın batısındaki El Esad Hava Üssü gibi yerlerde bulunuyor…

Trump´ın çekilme planının geçen ay bazı değişikliklere uğradığını belirten WSJ; Beyaz Saray, Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı´nın takvim ve şartlar konusunda fikir ayrılığına düştüğünü belirtiyor. Ayrıca hem Cumhuriyetçi hem Demokrat Kongre üyelerinin çekilme takvimini sorguladıklarını hatırlatıyor.

WSJ´ye göre ABD yetkilileri başta Suriye´deki tüm Amerikan güçlerinin 'haftalar' içinde çekilmeye hazırlandıklarını söylüyordu. Ancak Türkiye´nin ABD´nin sahadaki ortaklarına saldırabileceğinden ve IŞİD´in yeniden ortaya çıkabileceğinden endişelenen Amerikan ordusu 4 ayı bulabilecek bir süre istedi. 

´ASKERLERİN NE ZAMAN SURİYE´DEN AYRILACAKLARI BELLİ DEĞİL´

Gazete, Trump yönetiminin şimdi ise çekilme takvimini ‘açık uçlu´ olarak tanımladıklarını belirterek 'Böylece Amerikalı yetkililer, Türkiye ve Sayın Erdoğan´ın ülkesi için tehdit oluşturduğunu ve terörist olduklarını söylediği ABD destekli Suriye´deki Kürt savaşlar ile anlaşma sağlamak için zaman kazanmaya çalışıyor' diye yazdı.

‘İCRA EMRİNDE ZAMANLA DEĞİŞİKLİKLER YAPILABİLİR´

Gazeteye konuşan iki savunma yetkilisi, Pentagon´un çekilmeye yönelik icra emrinde zamanla değişiklikler yapılabileceğini, halen Amerikan askerlerinin ne zaman ayrılacaklarının belirlenmediğini söylüyor. Bu da Amerikan ordusuna, asker hareketinin hızını belirleme imkanı veriyor.

WSJ´deki haberde ayrıca şu satırlar da var: 

'ABD yetkilileri, Sayın Erdoğan´dan, Amerika´nın Suriye´deki Kürt ortaklarına saldırmayacağı konusunda güvenceler aldıklarını düşünmüşlerdi.

'Ancak Türkiye Cumhurbaşkanı bu hafta böyle bir şartı kabul etmeyeceğini net şekilde söyledi.

'ABD ayrıca Suriye´deki Kürt savaşçılara verdiği silahları geri alıp almama konusundaki seçenekleri de inceliyor. Pentagon, Sayın Erdoğan´ın muhalefetini azaltmak için bu silahları geri alma sözü vermişti.'



17.7° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor