• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Xi üst düzey subaylarla buluşurken Tayvan, Çin hava kuvvetlerini savuşturmak için çabalıyor.

Xi üst düzey subaylarla buluşurken Tayvan, Çin hava kuvvetlerini savuşturmak için çabalıyor.

Tayvan Devlet Başkanı, Çin´den gelen tehdidin ´her gün´ arttığını söyledi ve adada ABD askeri eğitmenlerinin varlığını doğruladı

 

Taipei, Tayvan (CNN)Tayvan´ın lideri, ada ABD ile Çin arasında artan gerilimlerin merkezine itildi , Pekin´den gelen tehdidin 'her gün' büyüdüğünü söyledi ve ilk kez Amerikalıların varlığını doğruladı. Tayvan topraklarında askerler.

Salı günü CNN ile özel bir röportajda konuşan Başkan Tsai Ing-wen, Çin´in güneydoğu kıyılarından 200 kilometreden (124 mil) daha az uzaklıkta bulunan Tayvan´ın dünya çapında inancı korumak için savunulması gereken bir demokrasi 'işareti' olduğunu söyledi. demokratik değerler içinde
'İşte 23 milyonluk bu ada kendimizi korumak ve demokrasimizi korumak için her gün canla başla çalışıyor ve halkımızın hak ettiği özgürlüğe sahip olmasını sağlamaya çalışıyor.'
'Başarısız olursak, bu, bu değerlere inanan insanların, bunların uğruna savaşmaları (gereken) değerler olup olmadığından şüphe duyacakları anlamına gelir.'
Tayvan ve anakara Çin, 70 yıldan uzun bir süre önce Çin iç savaşının sonunda Milliyetçilerin Tayvan´a çekilmesinden bu yana ayrı ayrı yönetiliyor. Tayvan şimdi gelişen bir demokrasi ama anakaradaki iktidardaki Çin Komünist Partisi (ÇKP), adayı hiçbir zaman kontrol etmemiş olmasına rağmen, topraklarının ayrılmaz bir parçası olarak görmeye devam ediyor.
Bugün, Taipei ve Pekin arasındaki ilişkiler on yılların en düşük noktasında . Bu ayın başlarında, Çin ordusu Tayvan çevresine rekor sayıda savaş uçağı gönderirken diplomatlar ve devlet medyası ada ÇKP hattına ayak basmadıkça olası bir istila konusunda uyardı.
Güç gösterileri kısmen, Başkan Donald Trump ve Joe Biden yönetiminde Tayvan ile ABD arasındaki bağların güçlendirilmesinin bir sonucu. ABD´li yetkililerin büyük silah satışları ve yüksek profilli ziyaretleri Tayvan´ın uluslararası konumunu güçlendirdi ve Pekin´i kızdırdı.
CNN ile yaptığı röportajda Tsai, on yıllardır adada eğitim amacıyla ABD birliklerinin varlığını kabul eden ilk Tayvan Başkanı oldu. Son resmi ABD garnizonu, Washington´un resmi diplomatik tanımayı Taipei´den Pekin´e çevirdiği 1979´da ayrıldı ancak geçen yıl basında çıkan haberler küçük konuşlandırmalara işaret ediyordu.
 

Çin-Tayvan gerilimi artıyor

Eski bir ticaret müzakerecisi ve hukuk profesörü olan Tsai, 2016´da Tayvan´ın ilk kadın cumhurbaşkanı oldu ve adada Milliyetçi selefinin anakara Çin ile daha yakın ilişkiler kurma hamlesine karşı büyük öğrenci protestolarının ardından gelen tarihi bir zafer oldu.
Tsai, bu hafta başında CNN´i Taipei´de yürüyüşe çıkardığında, yüzlerce yerel vatandaş el salladı ve ona seslendi, sıkı çalışması için teşekkür etti ve özçekimler için poz vermesini istedi.
 
Çin hükümeti, Tsai ve partisi Demokratik İlerleme Partisi´nin, resmi bir açıklama olmaksızın Tayvan´ın kendi kendini yönetmeye devam ettiği bir düzenleme olan statükoyu destekleyen kamuoyu açıklamalarına rağmen, resmi Tayvan bağımsızlığından yana olduğuna inanıyor .
Çin ile önceki hükümetlere göre geliştirilen ekonomik ve diplomatik bağlar yıprandı ve Çin ordusu ada üzerindeki baskısını artırdı.


14° / 11.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor