• BIST 100

    10056,00%-1,59
  • DOLAR

    32,23% 0,09
  • EURO

    34,79% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2423,63% -0,84
  • Ç. ALTIN

    3924,06% -0,49

Yabancı Savaşçılar Konusunda İş Birliği

Yabancı Savaşçılar Konusunda İş Birliği

Başbakan David Cameron salı günü yaptığı açıklamada, İngiltere ve Türkiye`nin; ülkelerine geri döndüklerinde bir tehdit oluşturmalarını engellemek amacıyla Suriye ve Irak`taki İslam Devletinin yabancı savaşçılarına ilişkin daha fa

Tülay Karadeniz, Jonny Hogg

Başbakan David Cameron salı günü yaptığı açıklamada, İngiltere ve Türkiye`nin; ülkelerine geri döndüklerinde bir tehdit oluşturmalarını engellemek amacıyla Suriye ve Irak`taki İslam Devletinin yabancı savaşçılarına ilişkin daha fazla bilgi paylaşımında bulunacağını açıkladı.

Cameron, Türk mevkidaşı Ahmet Davutoğlu ile Ankara`da yaptığı görüşme sonrasında İngiltere ve Türkiye`nin 'ortak düşmanları olan aşırılıkçı terör' ile savaştığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi öncesinde düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Cameron şöyle dedi: 'Başbakan Davutoğlu ve ben daha fazla bilgi alışverişinde bulunmamız gerektiği konusunda anlaştık.'Cameron açıklamasına, 'İş birliği içerisinde çalışmalıyız zira Suriye ve Irak`a gidenler ülkelerine döndüklerinde bizleri tehdit edecek olanlardır.' ifadeleriyle devam etti.

İngiltere geçen ay şimdiye kadarki en büyük ulusal güvenlik tehdidiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. Bu bir ölçüye kadar İD ile savaşıp geri dönen İngilizlerin kendi topraklarında da saldırı düzenleme riskinden kaynaklanıyor.

Yetkililer yaklaşık 500 kadar İngiliz`in bölgeye Türkiye üzerinden geçtiğini ve bu kişilerin yarısının İngiltere`ye geri döndüklerine inanıldığını açıkladı.

Davutoğlu konuyla ilgili olarak şöyle dedi: 'Dünyadaki hiçbir ülke Suriye ve Irak`taki terörden Türkiye kadar rahatsız olmamıştır. Türkiye`nin çabaları desteklenmelidir ve Türkiye iş birliği yapmaya hazırdır.'

Türkiye`nin ekim ayında, Türk rehinelere karşılık yakalanan iki İngiliz İD militanını İslam Devletine teslim ettiğiyle ilgili haberlere ilişkin soruya cevaben Davutoğlu, istihbarat operasyonlarıyla ilgili basın açıklaması yapmanın yanlış olduğunu söyledi.

İngiltere ile Türkiye arasındaki ilişkiler oldukça güçlü. Londra, Türkiye`nin AB üyelik girişimini destekliyor ve Ankara`yı Orta Doğu`da yakın bir müttefik olarak görüyor.

Cameron`ın sözcüsü ziyaret öncesinde yaptığı açıklamada Cameron`ın odaklandığı konunun bölgeye giden veya bölgeden ayrılan radikal İngilizlerin tespit edilmesiyle ilgili olarak Türk hükûmeti ve Türk ticari hava yollarının daha fazla şey yapmalarını sağlamak olduğunu belirtti.

Sözcü, İngiltere`nin Türkiye gibi AB üyesi olmayan ülkelerin yüzde 90`ında yolcu bilgileri edindiğini ancak daha fazla bilgiyi daha hızlı bir şekilde elde etmek istediğini söyledi. (İngiliz Haber Ajansı Reuters - 09 Aralık 2014)



18.1° / 10.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor