Tarih: 12.05.2014 15:33

Yabancıların Hakları İyileştiriliyor

Facebook Twitter Linked-in

El Kuds El Arabi

Türkiye hükûmeti, yabancıların Türkiye’de bulunmasını düzenleyen kanunu iyileştirmek için çalışıyor. Bu kanun öncelikli olarak insani hakları garanti altına alıyor ve Türkiye’deki yabancıların hareket etmesini kolaylaştıran idari işlemler sağlıyor. Türkiye’ye ister siyasi sığınmacı olarak ister turizm, ticaret, eğitim nedeniyle gelip daha sonra sürekli ikamet etmek isteyen yabancılar bu kolaylıklardan faydalanabiliyor.

En büyük olumlu adım, Türkiye’de ikamet eden yabancıların durumuyla ilgilenen merci İçişleri Bakanlığına bağlı Emniyet kurumlarıyken, yine aynı Bakanlığa bağlı sivil kurumlar oldu. Nitekim Göç İdaresi Genel Müdürlüğü kuruldu. Kurumu yönetmek üzere sivil bir idare atandı ve söz konusu Genel Müdürlük, göçle ilgili çalışmalarına ve ikamet konusundaki düzenlemelere başladı. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı 'Yabancılar Şubesinin' yerine geçti.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, yabancıların Türkiye’ye girişte aldıkları vizeyle ilgili işlemler konusunda yeni bir düzenleme yaptı, Türkiye’de çalışmalarını veya ikamet izni almalarını kolaylaştırdı. Yabancıların sınır dışı edilmesi işlemleriyle ilgili yasal düzenlemede insan hayatı, maddi ve manevi haklar garanti altına alındı.

Hiç şüphesiz bu kanundan ilk yararlanacak olanlar, Türkiye hükûmetinin geçici koruma sağladığı Suriyeli sığınmacılar olacaktır. Ancak Suriye’deki savaş koşullarının uzun sürmesi hâlinde Suriyelilerin bu kanundan yararlanmaları sağlanacak.

Türkiye`de çıkan yeni kanunlar, yabancıların Türkiye’de ikamet etme koşullarını toplumsal, ekonomik ve siyasi bakımdan iyileştirecektir. Bu kanunlar, Türkiye’nin AB’ye üyelik koşullarını iyileştirmekle birlikte Türkiye’deki yabancı ekonomik faaliyetleri de iyileştirecek ve Türkiye’deki ekonomik yatırımların sayısını artıracak. Çünkü yabancı yatırımcıların Türkiye’de ikamet etmelerini ve giriş-çıkışlarını kolaylaştırmak, bunların ekonomik projelerini gerçekleştirmek için diğer devletler yerine Türkiye’yi seçmelerine neden olacaktır.

Bu kanunun çıkarılmasındaki diğer neden, Türkiye’yi ziyaret eden yabancıların sayısında son 10 yılda kaydedilen artıştır. Nitekim Türkiye’yi ziyaret eden yabancı ziyaretçilerin sayısı yıllık olarak 30 milyona ulaştı. Yaklaşık 500 bin yabancı, daimi olarak Türkiye’de ikamet ediyor. Yeni kanun öncelikli olarak bu kişilerin ikamet koşullarını düzenlemek ve iyileştirmekle beraber, Türkiye’deki zorunlu sığınma ve toplumsal koşulları etkilemeyecek. (İngiltere merkezli El Kuds El Arabi - 09 Mayıs 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —