• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Yaptırımlar gıdadan turizme birçok sektörü vurdu

Yaptırımlar gıdadan turizme birçok sektörü vurdu

Rusya ve Avrupa Birliği arasındaki yaptırımların yürürlüğe girmesinin ardından bir kaç hafta geçti. Her iki tarafta, yaptırımların etkilerini görmeye başladı

Rusya ve Avrupa Birliği arasındaki yaptırımların yürürlüğe girmesinin ardından bir kaç hafta geçti. Her iki tarafta, yaptırımların etkilerini görmeye başladı ve kendi pazarlarını desteklemek için harekete geçti. Örneğin Avrupa Birliği, Moskova’nın yaptırımlarından dolayı, ürünlerini Rusya’ya satamayan Avrupalı çiftçilere yardim etmek için çalışmalara başladı. Ayrıca Batili yaptırımlar, Rusya’da turizm sektörünü de kötü etkiledi. Birçok şirket, yaz sezonunda faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı.

Öteki taraftan, düşük maliyetli Rus havayolu şirketi Aeroflot’un faaliyetlerini durdurması Rus tur operatörleri için sorun teşkil etti.

Bu arada Rus tüketiciler ise ambargodan dolayı gıda fiyatlarında hızlı bir artış olduğunu kaydetti.

Başkent Moskova’da dört McDonald’s işletmesi gıda standartları incelemelerinin ardından kapatıldı. Tüketicileri Koruma Ajansı bir çok sağlık kuralının ihlal edildiğini iddia ederek incelemelerin başka bölgelerde de devam edeceğini bildirdi.

Bu arada Rusya’nın gıda yaptırımları Avrupa Birliği’ne (AB) 9 milyar Dolar’a mal olabilir.

Hollanda merkezli bankacılık şirketi ING Group’a göre, Rusya’nın Avrupa Birliği’ne uyguladığı gıda ambargosunun Birlik ülkelerine maliyeti 9 milyar Dolar’ı aşabilir.

ING ekonomistlerine göre Rusya’nın Batı’ya uyguladığı gıda ambargosunun etkileri beklenenden fazla. Bu durumun 130 binden fazla AB çalışanını işsiz bırakacağı tahmin ediliyor.

AB’nin kendisine uyguladığı yaptırımlara misilleme olarak 1 yıl boyunca Polonya elmasından Gouda peynirine kadar bir çok gıda ürünlerini yasaklayan Rusya, AB üretiminin yüzde 6’sını riske soktu.

Avrupa Birliği geçtiğimiz yıl Rusya’ya 1.26 milyar Euroluk meyve, 769 milyon Euroluk da sebze satışı yapmıştı. Bu sene ise Avrupa Komisyonu üreticilere destek amaçlı Kasım ayına kadar geçerli olacak 125 milyon Euroluk bir yardım paketi sunacak.



17° / 11.3°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor