Tarih: 20.01.2016 14:48

Yaptırımların Kaldırılması Bir Fırsat

Facebook Twitter Linked-in

 

Fars Haber Ajansı

İran´ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bigdeli, Türkiye´nin uygulanan yaptırımların kaldırılması konusundaki tutumu hakkında şunları ifade etti: “Yaptırımların kaldırılmasını sıcak karşılayan Türkiye Başbakanı, ekonomi açısından iki ülke ilişkilerinin ivme kazanacağını ve bu durumun bölge için önemli bir gelişme olduğunu belirtti.”

Türkiye´nin, İran´a karşı uygulanan yaptırımların kaldırılması konusundaki tutumuyla ilgili Bigdeli, “Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin, Kapsamlı Ortak Eylem Planının (KOEP) uygulanması ve yaptırımların kaldırılmasıyla ilgili bazı ifadeleri oldu. İran´a karşı uygulanan yaptırımların kaldırılmasını sıcak karşılayan Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, ekonomi açısından Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin ivme kazanacağını ve bu durumun bölge için de önemli bir gelişme sayılacağını söyledi.” dedi.

Bigdeli´nin belirttiğine göre İran´ın barışçıl nükleer enerji hakkını savunduklarına işaret eden Türkiye Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın da şunları söyledi: 'Türkiye, nükleer enerji sorununun müzakere yoluyla çözülmesi için çaba gösterdi ve biz, kolaylaştırıcı rolümüzü yerine getirdik. Brezilya ile birlikte 2010 yılında şekillenen Tahran bildirisi, bu doğrultuda önemli bir adımdı. O dönemde de İran´a karşı uygulanan yaptırımlara karşı çıktık ve bu işin, sorunu çözmeyeceğini söyledik nitekim son iki yıldaki gelişmeler ve nükleer anlaşma da bunun doğruluğunu teyit etti. İran´a karşı uygulanan yaptırımların kaldırılması iyi bir fırsattır. İran ekonomisi ve toplumu bundan faydalanmalı. Ayrıca bu durum bizim için de mutluluk vericidir. İran, Türkiye´nin önemli ticari ortağıdır. Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi her iki ülkenin çıkarına olur ve İran´ın, nükleer enerji yaptırımlarını bir fırsata çevirmesini ve ayrıca bu durumun bölgenin ekonomisi üzerine de istenilen etkiyi bırakmasını ümit ediyoruz.”(İran,Fars Haber Ajansı-19 Ocak 2016)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —