• BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,43% 0,23
  • EURO

    34,81% 0,73
  • GRAM ALTIN

    2423,18% 1,82
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

Yargıçtan Trump´a: Niye engelliyorsun, sessize alsana

Yargıçtan Trump´a: Niye engelliyorsun, sessize alsana

ABD Başkanı Donald Trump´a Twitter hesabına eleştirel mesaj gönderenleri engellediği için açılan davada yargıç, bunun anayasayla ilgili karmaşık bir meseleye dönüşmemesi için öneri getirdi: Trump mesajlarını beğenmediği takipçileri

 

Twitter hesabının herkes ya da en azından tüm Amerikan vatandaşları tarafından erişilebilir olması beklenirken, eleştirel mesaj gönderenleri engelleyen ABD Başkanı Donald Trump´a yargıdan nasihat geldi.

Trump´a Twitter´da engellediği 7 takipçisi tarafından açılan davada, New York´taki mahkemenin federal yargıcı, ´´Sessize almak dururken niye engelliyorsunuz´´ sorusunu yöneltti.

Trump´ın ABD Başkanı sıfatıyla kamusal bir kişilik olarak Twitter´da engellediği bireylerin anayasal haklarını ihlal edip etmediğini, Trump´ın engellemesinin ´devlet eylemi´ teşkil edip etmediğini değerlendirmesi gereken Yargıç Naomi Reice Buchwald, anayasanın birinci ek maddesiyle ilgili karmaşık bir alanda hükme varmak yerine ara çözüm önerdi. 

´NİYE BURDAYIZ, ÇÖZÜM BULAMIYOR MUYUZ?´ 

´´Niye burdayız? Hem davacıların hem de Başkan´ın çıkarlarına hizmet eden bir çözüm bulamıyor muyuz?´´ diye soran yargıç, Trump´ın mesajlarını beğenmediği takipçilerini engellemek yerine sessize alması tavsiyesinde bulundu.

Davacıların avukatlarından Katharine Fallow, ´mükemmel değilse de makul bir çözüm´ karşılığını verdi.

´İSTER ENGELLER İSTER SESSİZE ALIR, TRUMP´IN HAKKIDIR´ 

Ancak Adalet Bakanlığı´nı temsil eden avukat Michael Baer, ´Twitter´da kullanıcıları hem sessize alma hem de engellemenin, Başkan´ın ilişki kurma özgürlükleri arasında olduğunu´ iddia etti. Baer, Trump´ın Twitter´da kiminle vakit geçireceğini belirleme hakkının bulunduğunu savundu. 45. ABD Başkanı´nın @realDonaldTrump adresinin kişisel hesabı olduğu savunması ise buradan sürekli resmiyet taşıyan açıklamalarda bulunmasından ötürü pek rağbet görmedi.

İki saatlik oturumun sonunda, yargıç, laf olsun diye konuşmadığını belli edip ´´Siz yine benim daha önceki önerimi değerlendirin. Bu meseleyi pratik şekilde halletmek daha iyi olabilir´´ dedi. 

´YİNE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN BASTIRILMASI´ 

Mahkeme binasının önünde medyaya konuşan davacılardan bir gazeteci ile bir sosyoloji profesörü, öneriye şüpheyle yaklaştı: ´´Sessize almak çözüm mü, bilemiyoruz, çünkü bu da bizim sesimizi, ifade özgürlüğümüzü bastırması anlamına gelir.´´

´MÜHİM OLAN TRUMP DEĞİL, DİĞER YURTTAŞLAR´

Komedyen-yazar Nick Jack Pappas ise ´´Bana uyar. Ben zaten Trump´ın tweetlerimi okuyacağını hiç düşünmedim. Benim derdim bu değildi. Benim istediğim gönderdiğim tweetleri diğer yurttaşların okuması. Onlar beni okuyabildiği müddetçe Trump´ın hiçbir sözümü duymaması umurumda olmaz´´ dedi. 

Twitter´da kullanıcılar takip listelerindeki kişilerin tweetlerini görmemek için ´sessize alma´ özelliğini kullanabiliyor. Çok fazla tweet paylaşan ya da kibarlıktan takip edilen hesap ´sessize al´ özelliğiyle akışta görülmeyebiliyor.

´TRUMP´LA İLGİLİ TOPLAM 3500 DAVA´

Davayla ilgili  #BlockedByTrump etiketiyle yapılan paylaşımlarda, Pappas, ´Trump´la ilgili toplam 3500 dava bulunduğu, bunların 1900´ünde Trump´ın davacı olduğunu´ aktardı.



16.8° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor