Yavru horozların acı sonu

Yavru horozların acı sonu

Horozlar ekonomi için tavuklar kadar değerli görülmüyor. Bu yüzden yavru horozların büyük bölümü ya kıyma makinesinde ya da gazla boğularak itlaf ediliyor.

Brigitte Osterath


En son ne zaman yumurta yediniz? Kahvaltıda mı? Şurası kesin ki, yumurtasız hayat tasavvur etmek artık mümkün değil. Katı, sulu, omlet, sahanda, bin bir çeşidi pişirilebilen yumurta aynı zamanda tatlı, kek ya da makarnaya da malzeme olabiliyor. Tabii, bu kadar yumurta ancak tavuk ordularından alınabilir. Malum, sadece tavuk yumurtlayabilir. Tavuk çiftliklerinde de sadece dişi hayvanlar bulunur. Peki ya yavru horozların akıbetini hiç merak ettiniz mi?

Yumurtlayamamak horozun sonu oluyor. Kuluçka makinelerinden çıkan civcivler tecrübeli ellerde kontrol edilip cinsiyetleri belirlendikten sonra dişiler daha bir günlükken ayrılıp karton kutulara yerleştirilir, ilerde bol yumurta vermek üzere çiftliklere gönderilir. Sürekli banda konan erkek civcivler derhal imha edilir.

Alman Hayvan Koruma Birliği sözcüsü Marius Tünte, “Besicilikte sağlanan ilerleme sayesinde tavuklar eti ya da yumurtası için semirtilir. Yumurta tavuklarının erkek civcivi ekonomik bakımdan makbul değildir. Ne etinden yararlanılabilir ne de yumurtasından. Bu nedenle erkek civcivler itlaf edilir” diyor.

Marius Tünte bunun bütün dünyada böyle olduğunu ve her yıl Almanya`da 40 milyon, dünya genelinde ise 2,5 milyar civcivin yumurtadan çıktıktan hemen sonra öldürüldüğünü söylüyor. Tünte telef etmede iki ayrı yönteme başvurulduğunu anlatan Tünte, “Civcivler ya bant üzerinden dev kıyma makinelerine aktarılıp parçalanır ya da karbondioksit gazıyla boğulur” açıklamasını yapıyor.

Bazıları yem oluyor

Ölü civcivler hayvan yemi haline getirilir, bir kısmı ise yakılır. Gazla boğulan civcivlerin bir bölümü de yırtıcı kuş yemi olarak hayvanat bahçelerine satılır.

Bu meşum uygulama son yıllarda yaygınlaştı. 1950`li yıllara kadar horozlar piliç büyüklüğüne gelene kadar beslenir ve etinden yararlanılırdı. Tavuk eti üretmede artık özel yetiştirme yöntemlerine başvuruluyor. Bu alanda uzmanlaşan Inga Tiemann semiz tavuk yetiştirmede her iki cins de kısa zamanda et tuttuğu için tavuk kadar horozların da kullanılabildiğini söylüyor: “Yumurta tavuklarından çıkan horozun bir yıl sonra da besi tavuğu kadar göğüs eti olmuyor.”

Marius Tünte bu nedenle erkek civcivi beslemenin anlamı olmadığını belirtiyor ve ekliyor: “Hayvan koruma yasasına göre bir hayvanın öldürülmesi için mantıki bir neden olması gerekiyor. Ama civcivin sırf ekonomik nedenlerle itlaf edilmesi ilgili yasaya ters düşüyor. Bu uygulamaya son verilmesi için tavukçulardan ve sorumlu politikacılardan çözüm üretmelerini bekliyoruz.”

Alternatifler arasında çifte yararlanma türleri de var. Bu cinslerde tıpkı eskiden olduğu gibi, tavuk yumurtası, horoz da eti için beslenebiliyor. Bu yerli Alman tavuklarının cinsi henüz tükenmiş değil. Bayan Tiemann bu amaçla üretilen yeni türlerin de piyasaya çıkmaya başladığını anlatıyor.

Tiemann, “Ama aşırı ümitlenmemek lazım. Bu cins hayvanların eti ve yumurtası oldukça pahalı. İnsan gibi tavuğun da yetişme kapasitesi bellidir. Tavuk kapasitesinin tamamını yumurta üretmeye ayırırsa, etinden hayır bekleyemezsiniz. Daha az yumurta vermesi sağlanabilirse, yeniden et üretmek de mümkün olabilir. Tabii modern yetiştirme metotlarındaki kadar verim alamazsınız” diyor.

Cinsiyet belirleme

Bu nedenle çifte yararlanmaya elverişli türlerin kabul göreceğine ihtimal verilmiyor. Araştırmalar bu cinslere paralel olarak başka alternatifler üzerinde de çalışıyorlar. Amaç civcivin cinsini daha yumurtadayken belirleyebilmek. Bu durumda sadece dişi civciv yumurtaları kuluçkaya verilebilir. Dresden Üniversitesi`nde geliştirilmekte olan yöntemde lazer yardımıyla yumurta kabuğundan küçük bir parça alınıp, döllenmiş ama henüz kuluçkaya verilmemiş yumurtanın cinsiyet DNA`sı ışınla okunabiliyor. Normal bir yumurta çiftliğinden her gün yüz bin yumurta çıktığı düşünülürse, bu yöntemin ucuza gelmesi ve son derece hızlı uygulanabilmesi şart. Proje başkanı Maria Krautwald-Junghanns bu metodun gerçekleştirilip uygulanabileceğine inanıyor: “Bu işle uğraşanlar dâhil kimse her gün binlerce civciv öldürmeye meraklı değil. Çözüm bulduğumuz takdirde tavukçuların en kısa zamanda bu yönteme geçeceklerinden eminim.”

Başarılı olması şartıyla projenin uygulama aşamasına gelmesi birkaç yıl sürecek. O zamana kadar da erkek civcivler daha dünyadaki ilk günlerini doldurmadan kıyma makinesinde can verecek.



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrıldı, Netanyahu katliama devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin ülkemizle ilişkileri adil ve sonuç odaklı yaklaşımla yürütmesi hayati öneme sahiptir

AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

Yükleniyor