Yavru horozların acı sonu

Yavru horozların acı sonu

Horozlar ekonomi için tavuklar kadar değerli görülmüyor. Bu yüzden yavru horozların büyük bölümü ya kıyma makinesinde ya da gazla boğularak itlaf ediliyor.

Brigitte Osterath


En son ne zaman yumurta yediniz? Kahvaltıda mı? Şurası kesin ki, yumurtasız hayat tasavvur etmek artık mümkün değil. Katı, sulu, omlet, sahanda, bin bir çeşidi pişirilebilen yumurta aynı zamanda tatlı, kek ya da makarnaya da malzeme olabiliyor. Tabii, bu kadar yumurta ancak tavuk ordularından alınabilir. Malum, sadece tavuk yumurtlayabilir. Tavuk çiftliklerinde de sadece dişi hayvanlar bulunur. Peki ya yavru horozların akıbetini hiç merak ettiniz mi?

Yumurtlayamamak horozun sonu oluyor. Kuluçka makinelerinden çıkan civcivler tecrübeli ellerde kontrol edilip cinsiyetleri belirlendikten sonra dişiler daha bir günlükken ayrılıp karton kutulara yerleştirilir, ilerde bol yumurta vermek üzere çiftliklere gönderilir. Sürekli banda konan erkek civcivler derhal imha edilir.

Alman Hayvan Koruma Birliği sözcüsü Marius Tünte, “Besicilikte sağlanan ilerleme sayesinde tavuklar eti ya da yumurtası için semirtilir. Yumurta tavuklarının erkek civcivi ekonomik bakımdan makbul değildir. Ne etinden yararlanılabilir ne de yumurtasından. Bu nedenle erkek civcivler itlaf edilir” diyor.

Marius Tünte bunun bütün dünyada böyle olduğunu ve her yıl Almanya`da 40 milyon, dünya genelinde ise 2,5 milyar civcivin yumurtadan çıktıktan hemen sonra öldürüldüğünü söylüyor. Tünte telef etmede iki ayrı yönteme başvurulduğunu anlatan Tünte, “Civcivler ya bant üzerinden dev kıyma makinelerine aktarılıp parçalanır ya da karbondioksit gazıyla boğulur” açıklamasını yapıyor.

Bazıları yem oluyor

Ölü civcivler hayvan yemi haline getirilir, bir kısmı ise yakılır. Gazla boğulan civcivlerin bir bölümü de yırtıcı kuş yemi olarak hayvanat bahçelerine satılır.

Bu meşum uygulama son yıllarda yaygınlaştı. 1950`li yıllara kadar horozlar piliç büyüklüğüne gelene kadar beslenir ve etinden yararlanılırdı. Tavuk eti üretmede artık özel yetiştirme yöntemlerine başvuruluyor. Bu alanda uzmanlaşan Inga Tiemann semiz tavuk yetiştirmede her iki cins de kısa zamanda et tuttuğu için tavuk kadar horozların da kullanılabildiğini söylüyor: “Yumurta tavuklarından çıkan horozun bir yıl sonra da besi tavuğu kadar göğüs eti olmuyor.”

Marius Tünte bu nedenle erkek civcivi beslemenin anlamı olmadığını belirtiyor ve ekliyor: “Hayvan koruma yasasına göre bir hayvanın öldürülmesi için mantıki bir neden olması gerekiyor. Ama civcivin sırf ekonomik nedenlerle itlaf edilmesi ilgili yasaya ters düşüyor. Bu uygulamaya son verilmesi için tavukçulardan ve sorumlu politikacılardan çözüm üretmelerini bekliyoruz.”

Alternatifler arasında çifte yararlanma türleri de var. Bu cinslerde tıpkı eskiden olduğu gibi, tavuk yumurtası, horoz da eti için beslenebiliyor. Bu yerli Alman tavuklarının cinsi henüz tükenmiş değil. Bayan Tiemann bu amaçla üretilen yeni türlerin de piyasaya çıkmaya başladığını anlatıyor.

Tiemann, “Ama aşırı ümitlenmemek lazım. Bu cins hayvanların eti ve yumurtası oldukça pahalı. İnsan gibi tavuğun da yetişme kapasitesi bellidir. Tavuk kapasitesinin tamamını yumurta üretmeye ayırırsa, etinden hayır bekleyemezsiniz. Daha az yumurta vermesi sağlanabilirse, yeniden et üretmek de mümkün olabilir. Tabii modern yetiştirme metotlarındaki kadar verim alamazsınız” diyor.

Cinsiyet belirleme

Bu nedenle çifte yararlanmaya elverişli türlerin kabul göreceğine ihtimal verilmiyor. Araştırmalar bu cinslere paralel olarak başka alternatifler üzerinde de çalışıyorlar. Amaç civcivin cinsini daha yumurtadayken belirleyebilmek. Bu durumda sadece dişi civciv yumurtaları kuluçkaya verilebilir. Dresden Üniversitesi`nde geliştirilmekte olan yöntemde lazer yardımıyla yumurta kabuğundan küçük bir parça alınıp, döllenmiş ama henüz kuluçkaya verilmemiş yumurtanın cinsiyet DNA`sı ışınla okunabiliyor. Normal bir yumurta çiftliğinden her gün yüz bin yumurta çıktığı düşünülürse, bu yöntemin ucuza gelmesi ve son derece hızlı uygulanabilmesi şart. Proje başkanı Maria Krautwald-Junghanns bu metodun gerçekleştirilip uygulanabileceğine inanıyor: “Bu işle uğraşanlar dâhil kimse her gün binlerce civciv öldürmeye meraklı değil. Çözüm bulduğumuz takdirde tavukçuların en kısa zamanda bu yönteme geçeceklerinden eminim.”

Başarılı olması şartıyla projenin uygulama aşamasına gelmesi birkaç yıl sürecek. O zamana kadar da erkek civcivler daha dünyadaki ilk günlerini doldurmadan kıyma makinesinde can verecek.



KINAMA BİLDİRİSİ

LEMAN İSİMLİ KAYNAĞI KARANLIK SÖZDE BİR DERGİNİN PEYGAMBER EFENDİMİZ HZ. MUHAMMED'E YÖNELİK YAPTIĞI SAYGISIZLISIZLIĞI, İNANÇ VE DEĞERLERİMİZE YÖNELİK MAKSATLI SALDIRIYI ESEFLE KINIYORUZ.

Türkiye

Yaşargil Efsanesi

Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın

Türkiye

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

Prof. Dr. Gazi Yaşargil hayatını kaybetti.

Türkiye

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Türkiye, Endonezya'ya KAAN uçağı ihraç edecek.

Teknoloji

KINAMA BİLDİRİSİ

Yaşargil Efsanesi

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Soykırım destekçisi Siyonist bakanlara 'canavarlık' yaptırımı! Ülkeye girişleri yasaklandı

Trump'tan göstericilere hapis tehdidi! Toplu tutuklamalar başladı: Sokağa çıkma yasağı uygulanıyor

Ferdi Zeyrek'in ölümünde bilirkişi raporu tamamlandı: Mühendislerin dikkat çektiği altı tespit

İstanbul'un üç ilçesinde seçim tamamlandı: Gaziosmanpaşa Belediyesi AK Parti'ye geçti

Togg'un yeni sedan modeli yollarda! İşte tahmini satış fiyatı

Terörsüz Türkiye’ meselesi konuşuldu

BELARUS BAŞKONSOLOSU VAKFIMIZI ZİYARET ETTİ

GENÇLERDEN 19 MAYIS BULUŞMASI

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun

Türk Mallarını Rumlaştırma Tuzağı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump'ın görüşmesi dünya basınında

Ukrayna'nın Kursk ısrarı: Ordu ikinci kez Rus topraklarında

Çin, Japonya, Güney Kore ve 10 ASEAN üyesi ülke, artan ticaret korumacılığına karşı ortak bildiri yayınladı

Bilim insanları elektrik ileten yeni bakteri türü keşfetti

Yapay zekâ sosyal etkileşim testini geçemedi

TEKNOFEST 10 milyon 688 bin kişiyi havacılık, uzay ve teknolojiyle buluşturdu

3 MAYIS TÜRKÇÜLER GÜNÜNÜ UNUTMADIK

MAVİ VATAN GÜNDEMDEN HİÇ DÜŞMEMELİ

GENÇLİK MERKEZİMİZ TİMSAL KARABEKİR’İ ZİYARET ETTİ

ABD, Suriye yönetimiyle normalleşme için ön koşullarını açıkladı: Yaptırımlar hafifletilebilir

Trump'a göre, Rusya'nın Ukrayna'yı ele geçirmemesi büyük bir taviz

Ticaret geriliminde 'toplantı muamması': Trump "görüştük" dedi, Çin reddetti

Tarife gerilimi küresel ekonomide resesyon endişelerini körükledi

İsrail ordusunda isyan büyüyor: 'Gazze’de ne kaldı ki hala bombalıyorsunuz?'

Gizli operasyon ifşa oldu: Esad, Suriye’den para ve gizli belgeleri böyle kaçırmış

Siyasette ‘ishâl-i fem’ salgını

Yükleniyor