• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Yellen, Fed´in Yönetim Kurulu´ndan istifa etti

Yellen, Fed´in Yönetim Kurulu´ndan istifa etti

Fed Başkanı Janet Yellen, halefi Jerome Powell´ın göreve başlamasını takiben Fed´in Yönetim Kurulu´ndan ayrılacağını açıkladı.

 

Fed´den yapılan açıklamada, Yellen´in istifa mektubunu ABD Başkanı Donald Trump´a bugün sunduğu bildirildi.

Yellen, mektubunda, 'Sayın Başkan Trump, size Fed´in Yönetim Kurulu´ndan halefimin yemin etmesinden itibaren geçerli olmak üzere istifa etmeyi planladığımı bildirmek için yazıyorum. Fed´e 30 yıl boyunca hizmet etmek benim için büyük bir ayrıcalık ve onur kaynağı oldu' ifadelerini kullandı. 

Başkan Trump, dünya ekonomisinin en önemli aktörlerinden Fed´in başkanlığına kasım ayının başında Yellen´in yerine bankanın Yönetim Kurulu Üyesi Powell´ı aday göstermişti.

Fed´in siyasetten bağımsız bir kurum olarak görüldüğü ülkede, Yellen´in başkanlık için ikinci kez atanmaması, ABD tarihinde nadir yaşanan bir olay olarak kayıtlara geçmişti.

 
Fed Başkanı´nın ikinci kez atanmaması daha önce en son 1979´da dönemin Başkanı Jimmy Carter´ın William Miller yerine Paul Volcker´ı tercih etmesiyle gerçekleşmişti. 

Fed´in ilk kadın başkanı olma özelliğini taşıyan Yellen´in istifa etmemesi halinde 2024´e kadar bankanın Yönetim Kurulu Üyesi olarak kalma hakkı bulunuyordu.

Yellen, Fed´in başına Ocak 2014´te eski Başkan Barack Obama´nın adayı olarak Senato´nun onayıyla geçmişti.



17.8° / 9.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor