• BIST 100

    10268,58%0,20
  • DOLAR

    32,23% -0,02
  • EURO

    34,78% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2415,97% 0,96
  • Ç. ALTIN

    3877,27% -0,40

Yemen savaşında yüzlerce Husi isyancı çocuk asker öldü - BM

Yemen savaşında yüzlerce Husi isyancı çocuk asker öldü - BM

BM´ye göre, Yemen´deki Husi isyancılar tarafından işe alınan yaklaşık 1.500 çocuk 2020´de çatışmalarda öldü ve ertesi yıl yüzlercesi daha öldü.

 

Güvenlik Konseyi´ne sunulan bir raporda uzmanlar, isyancıların ideolojilerini yaymak için yaz kamplarını ve bir camiyi kullanarak hâlâ çocukları silah altına aldığını söyledi.

Suudi liderliğindeki güçlerin isyancılara yönelik hava saldırılarının hala çok sayıda sivil zayiata yol açtığını eklediler.

2015 yılında başlayan savaşta 10.000´den fazla çocuk öldü.

On binlerce yetişkin de savaşın doğrudan bir sonucu olarak öldü, milyonlarcası yerinden edildi ve kıtlığın eşiğine geldi.

300 sayfalık raporda, panel, 2020´de savaş alanında ölen Husiler tarafından işe alınan 1.406 ve ertesi yıl Ocak ve Mayıs ayları arasında 562 çocuğun listesini aldığını söyledi.

Associated Press haber ajansının aktardığına göre, dört üyeli uzman paneli, 'Çocuklara Husilerin ´Amerika´ya ölüm, İsrail´e ölüm, Yahudilere lanet, İslam´a zafer´ sloganını atmaları talimatı verildi' dedi.

'Bir kampta, yedi yaşındaki çocuklara silahları temizlemeleri ve roketlerden kaçınmaları öğretildi.'

Tüm taraflara 'okulları, yaz kamplarını ve camileri çocukları askere almak için kullanmaktan kaçınmaları' çağrısında bulundu ve kullanmayanlara yaptırım önerdi.

Ayrıca başkent Sanaa´yı kontrol eden isyancıların, BM silah ambargosunu aşmak için silah sistemlerinin kritik bileşenlerini tedarik etmek için karmaşık bir küresel aracılar ağını kullandıklarını da söyledi.

'Sanaa merkezli yetkililere sadık tüm askeri ve paramiliter güçler bu tanımın kapsamına giriyor.'

İki hafta önce hükümet müttefikleri Birleşik Arap Emirlikleri´ne yönelik bir Husi insansız hava aracı saldırısının ardından çatışmalarda bir artış oldu.

21 Ocak´ta, kuzeybatı Houthi kalesi Saada´daki bir gözaltı merkezine yapılan hava saldırısı 70´den fazla insanı öldürdü ve BM ve ABD´yi tırmanışın durdurulması çağrısında bulunmaya teşvik etti.



17.8° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor