Tarih: 15.02.2015 14:11

Yemen Karışıyor

Facebook Twitter Linked-in

Yemen’in güneyindeki Bayda ilindeyse, Husi milisleriyle Sünni aşiretler arasında ağır çatışmalar yaşanıyor. Sünni aşiretlerin çoğu el Kaide’yle ittifak içinde. Güvenlik kaynakları, Cuma’dan bu yana en az 16 Husi milisiyle 10 aşiret üyesinin öldüğünü bildirdi.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan`la sınır paylaşan Yemen, bir yandan da el Kaide`nin Arap Yarımadası koluyla mücadele veriyor. Amerika da el Kaide`yle mücadelesinde Yemen hükümetine insansız hava araçlarıyla düzenlediği saldırılarla destek veriyordu.

Yemen`deki kargaşa sürerken, büyükelçilikler birbiri ardına kapılarını kapatmaya devam ediyor. Son olarak da Hollanda, İspanya ve Birleşik Arap Emirlikleri büyükelçiliklerini kapattı. Türkiye ise, Yemen`e seyahat uyarısı yayınladı. Daha önce de Suudi Arabistan, İtalya, Almanya, Amerika, Fransa ve İngilter ülkeden diplomatlarını çekmişti.

Husiler`in ülkeyi ele geçirmiş olması, bir yandan ülkenin gittikçe daha da fazla kargaşaya sürüklenmesinden dolayı gölgelenirken, siyasi partiler arasında bir uzlaşma hükümeti kurulmasının önemine de işaret ediyor.

Geçen ay hükümeti ele geçiren Şii Husi milisleri, parlamentoyu feshederek kendi yürütme konseyini kurmuştu. Husiler, yolsuzluğa bulaşmakla ve ülkeyi ekonomik harabeye çevirmekle suçladıkları yetkililere karşı devrim düzenlediklerini iddia ediyor. Devrik Cumhurbaşkanı Abid Rabbo Mansur Hadi ve bakanları hala ev hapsinde tutuluyor. Öte yandan Husiler de el Kaide`yle savaşıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —