Tarih: 08.06.2016 12:12

Yemen´de çocuk olmak!

Facebook Twitter Linked-in

 

Yemen´deki savaş doğrudan veya dolaylı olarak binlerce çocuğun hayatına mal oldu. Kimi can verdi kimi henüz 10 yaşında silah kullanmak zorunda bırakıldı. Kimileri ise geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarıyla ‘yaşamak´ zorunda…

UNICEF rakamlarına göre 2015´te 900 çocuk öldü, bin 300´ü yaralandı.

Beş yaşın altındaki yaklaşık 10 bin çocuk ise diyare ve zatürre gibi önlenebilir hastalıklardan dolayı yaşamını yitirdi. Savaşta hastaneler bombalandı, ya da yetersiz kaynaklardan dolayı kapılarını kapattı. Yemen´de çocukların yüzde 90´ının acil insani yardıma ihtiyacı var. Yüz binlercesi açlıkla karşı karşıya.

BM, savaş durumunda çocuk haklarını ihlal edenler listesine aldığı Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonu kınamıştı. Koalisyon, çocuk ölümlerinin yüzde 60´ından sorumlu tutuluyor. BM´nin yayınladığı bir rapora göre koalisyon uçaklarının düzenlediği hava saldırılarının yarısında okul ve hastaneler hedef alındı.

“Tutuklu çocuklar serbest kalacak”

Yemen´de çatışan taraflar, ellerindeki çocuk yaştaki tutukluları karşılıklı olarak serbest bırakma konusunda uzlaştı.

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed, haberi sosyal medya aracılığıyla duyurdu.

Şeyh Ahmed, paylaşımlarında “Çocukların koşulsuz serbest bırakılmasında anlaşma sağlandı. Önümüzdeki günlerde başlayacak tahliyelerin nasıl yapılacağı da masaya yatırıldı” ifadelerini kullandı.

İki tarafın Kuveyt´teki temsilcilerinden Şeyh Ahmed´in açıklamasıyla ilgili yorum gelmedi.

Kaç çocuğun tutuklu/rehin olduğu bilinmiyor. Barış görüşmeleri kaynaklarına göre taraflar karşılıklık olarak toplamda 7 bin çocuğun esir tutulduğunu savunuyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, “ülkede çatışan tüm grupların hepsinde eli silahlı çocuklar mevcut ve bunlar savaşçıların üçte birini oluşturuyor” diyor. UNICEF 2015´te, 700´den fazla çocuğun savaşmak için gruplara katıldığını, bu sayının 2014´e oranla beş kat daha fazla olduğunu vurguluyor.

Yemen hükümeti ve Husiler 10 Nisan´da ateşkes ilan ederek, Kuveyt´te müzakere masasına oturdu. Fakat ateşkes teoride kaldı, ülkedeki ne hava saldırıları son buldu ne de karadaki silah sesleri.

Yemen´de neler oluyor

Ülkede istikrarsızlığı tetikleyen unsurların başında zayıf yönetim, yolsuzluk, kaynakların yok olması ve zayıf altyapı geliyor.

Yemende çatışmalar 2015´te Şii Husilerin, yönetime isyan ederek ülkenin büyük kısmını ele geçirmesi ile başladı.

Cumhurbaşkanı Mansur Hadi ise Suudi Arabistan´ın desteği ile Husi isyanının bastırmaya çalıştı. Ancak karmaşa sivilleri vurdu.

Husiler, 1962´ye kadar neredeyse 1000 yıl boyunca ülkenin kuzeyini yönetti. Grubun lideri El Husi 2004 yılında Yemen ordusu tarafından öldürüldü.

Yemen´de İran destekli Husi gruplarla, Suudi Arabistan destekli Yemen hükümeti arasında barış görüşmeleri sürerken, savaşta ölenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Arap Yarımadası´nın en fakir ülkesinde süren savaş, Mart 2015´ten bu yana 6 bin 200 kişinin hayatına mal oldu, iki buçuk milyon kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —