REUTERS
Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, gelecek hafta İran`ı ziyaret etme planında değişiklik olmadığını ancak Ankara ile Tahran arasında diplomatik gerginlikleri artıran Yemen`deki krizi de takip ettiğini söyledi.
Ziyaretin iptal edilmesi, Suriye`deki çatışmalar ve Ankara`nın İran destekli Husi güçlerine karşı Suudi Arabistan öncülüğünde bir operasyonu desteklediği Yemen`deki kriz nedeniyle anlaşmazlık içinde olan iki komşu ülke arasında kötüye giden ilişkilerde daha da bozulmaya işaret edecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul`da düzenlenen bir basın toplantısında, 'Şimdilik İran programımıza değişiklik olmaksızın bağlıyız ancak Yemen`i izliyoruz. Yemen`deki gelişmeler önemli. Her türlü kararı vermemizi gerektirecek adımlar olabilir.' dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen hafta İran`ı, Orta Doğu`yu domine etmeye çalışmakla suçladı ve çabalarının Türkiye`yi rahatsız etmeye başladığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan İran`dan, Yemen`den güçlerini geri çekmesini ve Şii Husi milislerine destek vermeyi bırakmasını istedi.
Husilere askerî olarak yardım ettiğini reddeden İran, Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın açıklamalarından şikâyetçi olmak üzere Türkiye`nin Tahran Büyükelçisini çağırdı. İranlı yetkililer ve milletvekilleri hükûmetten, Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın 7 Nisan`da yapmayı planladığı ziyareti iptal etmesini istiyorlar.
Ancak pazar günü İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hasan Kaşkavi`nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın ziyaretinde herhangi bir değişiklik yapılmadığını açıkladığı belirtildi.
Yemen`in başkenti Sana`nın sakinleri, Yemen`in Sünni Müslüman Cumhurbaşkanı`nı devirmek için mücadele eden Husi savaşçılarına karşı düzenlenen harekâtın beşinci gününde Suudilerin öncülüğündeki güçlerin, başkenti gece boyunca savaş uçaklarıyla vurduklarını söyledi.(İngiltere, REUTERS - 30 Mart 2015)
Staj Programı Başladı
TürkiyeTürk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Heyeti Başkanı Binali Yıldırım, Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetine Katıldı.
TürkiyeÖzcan ÜNLÜ
Dünyaumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malezya ile savunma sanayine ilişkin, "Önümüzdeki dönemde kazan-kazan ilkesinden hareketle bu alanda atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz." dedi.