Tarih: 26.10.2016 09:59

Yeni Bir Kanser Testi Erken Teşhis İçin Umut Oldu

Facebook Twitter Linked-in

 

Geliştirilen yeni bir kan testi kanser hastalığı için erken bir uyarı sistemi olabilir. Test, kanser belirtileri ortaya çıkmadan önce kırmızı kan hücrelerindeki değişimi saptayabiliyor.

Birleşik Krallık´ta Galler´deki Swansea Üniversitesi´nde bilim insanlarının geliştirdiği bu kan testi milyonlarca olası kanser hastası için umut olabilir.

Araştırmayı yürüten Profesör Gareth Jenkins, 'Bu kan testiyle kanserin vücutta var olup olmadığını ölçmüyoruz, değişime uğramış kırmızı kan hücrelerini ölçüyoruz. Bu hücreler vücutta gelişen kanserin ikincil zararlarının sonucu' dedi.

Araştırmalar yemek borusu kanserine yakalanmış 300 hastanın kan örnekleri üzerinde yapıldı.

Kan testi standart laboratuvar ekipmanıyla yapılabiliyor ve milyonlarca alyuvarlar yani kırmızı kan hücresindeki değişimleri inceliyor. Değişime uğramış hücrelerin yüzeylerinde sağlıklı hücrelerde bulunan protein tabakası bulunmuyor.

Proseför Jenkins, 'Testin amacı değişime uğramış nadir hücreleri bulmak. Sağlıklı bir insanda değişime uğramış kırmızı kan hücrelerinin sayısı milyonda 5. Yani bu nadir değişimi görmek için milyonlarca kırmızı kan hücrelerini inceliyoruz. Kanser hastalarında ise değişime uğramış hücreler milyonda 40 ya da 50´ye çıkıyor' dedi.

Jenkins, 'Şimdiye kadar yalnızca yemek borusu kanseri hastalarını inceledik. Diğer kanser hastalarında da yüksek düzeyde kırmızı kan hücresi var mı? Şu anda bu sorunun yanıtını bilmiyoruz' diye konuştu.

Araştırmacılar yeni kan testinin diğer olağan doktor kontrolleri arasında yer alacağını umuyorlar.

Profesör Jenkins, 'Kanı inceleyen farklı ilkelere dayalı testlerin yanı sıra nefese ya da idrar gibi vücut sıvılarına da bakılması bir insanın kanser olup olmayacağını anlamak için iyi bir yöntem olabilir' dedi.

Jenkins, 'Bu test kanserin duman detektörüne benzetilebilir. Duman detektörü evimizde yangını değil onun bir sonucu olan dumanı saptıyor. Bu test de kanseri değil, değişime uğramış kan hücrelerini saptıyor' yorumunu getirdi.

Bu son teknolojinin milyonlarca hayatı kanserden kurtarması ümit ediliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —