Tarih: 29.11.2021 00:45

Yeni bir silahlanma yarışı mı? Putin´in arkadaşı, Rusya´nın ABD müttefiklerine silah satma çabalarına öncülük ediyor

Facebook Twitter Linked-in

 

 Rusya´nın uçaklarına akılda kalıcı isimler verme geçmişi yok.  Bunu genellikle NATO yapardı. Mesela, Flanker, Bear ve Foxtrot gibi sözcüklerle. Ancak Moskova, en yeni gizli savaş uçağıyla değişti. Rusya, ABD ve müttefiklerinden önce uçağına isim verdi: Checkmate.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´in eski bir KGB meslektaşı ve şu anda Rusya´nın en büyük savunma sanayi holdingi olan Rostec´in CEO´su Sergei Chemezov, “Teknik özellikler açısından, uçağımızı gerçekten yalnızca [Amerikan] F-35 ile karşılaştırabilirsiniz” dedi. NBC News, 14 Kasım´da 2021 Dubai Airshow sırasında.

Chemezov, Checkmate´in adının, Rusya´nın yüksek bahisli uluslararası silah ticaretinde müşterileri kazanmanın önemli bir parçası olduğunu anladığı için seçildiğini söyledi. Bu isim, Amerika Birleşik Devletleri´nden sonra dünyanın en büyük ikinci silah ihracatçısı olan Rusya´nın eski rakibinin geleneksel müşterilerini ve müttefiklerini hedef aldığını gösteren bir başka işaret. 

Tek bir F-35´in maliyeti yaklaşık 80 milyon dolar ve Checkmate´in fiyatı henüz açıklanmasa da, Rus medyasında dolaşan tahminler, temel konfigürasyonunda uçak başına yaklaşık 30 milyon dolara mal olacağını gösteriyor. Ancak bu, muhtemelen gecikmeleri ve maliyet aşımlarını içerecek daha büyük bir finansal resmin sadece bir parçası ve test uçuşlarının 2023´e kadar başlaması planlanmadı. 

 Londra´daki King´s College´da Rusya´nın askeri ve savunma sanayisinde uzmanlaşmış bir analist ve doktora öğrencisi olan Rob Lee, “Dış bir sponsora ihtiyaçları var” dedi. “Rusya´nın geliştirdiği birçok yeni silah sisteminin sorunlarından biri, Ar-Ge için ödeme yapabilecek yabancı bir sponsor bulmaları gerektiği ve ardından Rus ordusunun bunu yurt içinden tedarik edeceği.” 

Bununla birlikte, Temmuz ayında ilk kez piyasaya sürüldüğü andan itibaren Checkmate, Türkiye, Hindistan, Suudi Arabistan ve Amerika´nın F-35 programından çıkarılan veya bunu harcamak istemeyen diğer ülkelere ihracat için kasıtlı olarak kuruldu.

Kongre Araştırma Servisi tarafından geçen ay yayınlanan bir rapor, potansiyel bir müşterinin Moskova´ya bakmasının temel nedenlerinden birinin 'Rus silahlarının Batı sistemlerine göre daha ucuz ve kullanımı ve bakımı daha kolay olabileceği' olduğunu belirtti.

 

Kaynak: https://www.nbcnews.com/news/world/putins-friend-leads-russian-effort-sell-weapons-us-allies-rcna6599 

 

 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —