Tarih: 13.04.2016 14:49

Yeni Merkez Bankası Başkanı

Facebook Twitter Linked-in

 

Yeliz Candemir, Emre Peker, Josie Cox

Türk hükümeti, pazartesi günü, Merkez Bankasının Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya´yı yeni Merkez Bankası Başkanı olarak atadı ve dünyadaki en zor para politikası görevlerinden birisine kimin geleceğine dair piyasayı tedirgin eden belirsizlik dönemi sona erdi.

Çetinkaya, Türkiye Halk Bankası ve iki İslamcı yatırım bankasındaki görevlerinin ardından Haziran 2012´de Merkez Bankasında göreve başlamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın da Çetinkaya´nın atamasını onaylaması bekleniyor.

Piyasalar, hükümetin bu adımını para politikası belirleyicilerin bağımsız olmaya devam edeceğinin bir işareti olarak algılayarak memnuniyetle karşıladı ve toparlandı.

Yetkililerin Çetinkaya´nın atamasını doğrulamalarının ardından Türk lirası dolar karşısında yüzde bir değer kazandı ve BIST-100 endeksi yüzde iki toparlanarak hazirandan beri en yüksek seviyesine ulaştı.

1976 doğumlu olan Çetinkaya, çift ana dal ile Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji ve ayrıca Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinden mezun oldu. Çetinkaya daha sonra mezun olduğu okulda Uluslararası Finans, Siyaset ve Ekonomi dalında doktora yaptı.

Çetinkaya, 2013 yılında Viyana´da yaptığı bir sunumda, “Fiyat istikrarındaki ve mali istikrardaki artış Türkiye´deki büyüme beklentisini dengeledi.” diyerek Merkez Bankasının enflasyonla mücadeleye bağlılığına vurgu yapmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek´in söz konusu atama konusunda mutabık olmaları gerekiyor. Şimşek, geçen hafta yaptığı bir açıklamada, Başçı´nın halefinin “yetkin, saygın bir ekonomist ve konusunda deneyime sahip olması gerektiğini” söyledi.(ABD,The Wall Street Journal-10 Nisan 2016)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —