Tarih: 26.01.2017 16:38

Yeni Ufuklar size cüce gezegenden mesaj getirdi

Facebook Twitter Linked-in

 

Pluto´ya iniş yapmak nasıl olurdu? NASA, bu rüya gibi deneyimi bizlere yaşatmak için ‘New Horizons´ (Yeni Ufuklar) adlı uzay aracından çekilen görüntülerle hazırlanmış bir video yayınladı.

Bu ‘cüce gezegen´e şimdiye kadar hiçbir insan yapımı makine iniş yapamasa da, çekilen fotoğraflara uygulanan renklendirme tekniğiyle bu inişe en yakın deneyimin sağlanması amaçlanıyor.

100´den fazla yüksek çözünürlükteki fotoğrafın montajıyla elde edilen bu videoyu oluşturmak için, insansız uzay aracı Yeni Ufuklar, bir buçuk senedir Pluto´nun yörüngesinde fotoğraf çekiyor.

Dünya ile arasında yaklaşık beş milyar kilometreyi bulan mesafesi nedeniyle, Yeni Ufuklar´dan gelen bilgi ve belgeleri almak 16 ay sürüyor.

Uzay aracının bundan sonraki durağı ise Pluto´nun 1.6 milyar kilometre ötesi.

Yeni Ufuklar ekibinden Amy Shira Teitel, gelecek planlarını şöyle açıklıyor:

“Görev hiçbir zaman sadece bir yeri keşfetmek olmadı. Aslında, bu görev Pluto-Charon sistemini keşfetmenin yanı sıra Kuiper Kuşağı Cisimleri hakkında da bilgi toplama amaçlı oldu.”

Pluto´nun ana uydusu Charon ve çevresindeki küçük cisimler hakkında bilinmeyen birçok detayı açığa çıkaran Yeni Ufuklar, diğer bilinmeyenleri de bilinir hale getirmek için görev başında.

Teitel yeni hedeflerini açıklıyor:

“Yeni Ufuklar takımının planları doğrultusunda Hubble Uzay Teleskopu ile 2014´te keşfedilen 2014-MU69 hedef alınmış durumda. Bu hedef oldukça heyecan verici çünkü, biz Pluto da dahil olmak üzere Kuiper Kuşağı cisimlerinin, bununla aynı ana maddeden oluştuğunu düşünüyoruz.”

Kuiper Kuşağı Neptün´ün yörüngesinin dışında buzlu cisimleri cüce gezegenler ve kuyruklu yıldızlardan oluşan dairesel bir bölgeye verilen ad.

2006´da ‘resmen´ gezegen unvanını kaybeden Pluto, bu kuşağın en büyük cismi konumunda. Pluto´nun da kuşakta bulunan birçok diğeri gibi yüzeyini dağlar ve buzlu volkanlar oluşturuyor.

Yeni Ufuklar´ın bir sonraki büyük görevi olan MU69 cismine uçuşu Ocak 2019´da yapması planlanıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —