Yeni Girişimler İçin Fırsatlar
Türkiye, istikrarlı bir bankacılık sistemine sahip. Ayrıca ülke, kısa vadeli yurt dışı borçlarının karşılanması için hazır bulunan yaklaşık 100 milyar dolar döviz rezervine sahip. Buna göre ülke diğer gelişmekte olan ülkelere gö
Andreas Wolf
Uzun Vadeli Düşünen Yatırımcıların Bir Sloganı, “Kimse Hisse Senedi Almak İstemezken Satın Almalı” Şeklindedir. Türkiye Konusunda Buna İlişkin Fırsatlar Olabilir--
ABD Merkez Bankası geçen yıl mayıs ayında gevşek para politikasından vazgeçmek istediğini duyurduğunda bu açıklama gelişmekte olan ülkelerdeki yatırımcı paralarının büyük oranda çekilmesine neden olmuştu. Amerikalılar bu planı neredeyse altı ay sonra uygulasa da sermaye tekrar gelişmekte olan ülkelere yatırılmadı.
Aksine, söz konusu piyasalardaki zayıf büyüme tahminlerinin ve yerleşmiş ekonomi uluslarının toparlanmasının da etkisiyle yabancı sermayenin geri çekilmesi güçlendi ve bu durumun borsa ve döviz kurlarına uygun sonuçları oldu.
Geç Kalmış Kur Düşüşü
Dikkatlice gözlemlendiğinde ise bu kur düşüşünün geç kalmış olduğu anlaşılıyor çünkü Türk hisse senedi endeksi İSE 100, son büyük kur düşüşünün ardından Mart 2009’dan bu yana neredeyse dört kat arttı.
Güncel kâr realizasyonlarının hacmi (Mayıs 2013’ten bu yana yüzde 33’lük azalma) henüz endişeye sebebiyet vermiyor. Daha ziyade akıllı yatırımcılar yavaş yavaş indirimli seviyede faaliyetlere atılmayı düşünüyor.
Zira çok sayıdaki diğer gelişmekte olan ülkelerin aksine Türkiye, 2003’teki son bankacılık krizinin ardından kurulan istikrarlı bir bankacılık sistemine sahip. Ayrıca özel kişilerin borçlanma oranı yerleşmiş piyasalara kıyasla hâlâ nispeten düşük bir düzeyde bulunuyor. Faiz oranının belirgin şekilde yüzde 4,5’ten yüzde 10’a yükseltilmesi ise bilhassa daha büyük oranda krediyle alışveriş yapma cazibesine kapılan genç tüketicileri etkileyebilir. Dolayısıyla ilk önce yurt içindeki tüketim epey azalabilir ki bu da Türk lirasının güçlüce değer kaybetmesiyle (Mayıs 2013’ten beri yüzde 27’lik kayıp) telafi edilebilir.
İstikrarlı Ekonomi
Çünkü bilhassa ihracat endüstrisi gelecek aylarda zayıf durumdaki liradan faydalanabilecek ki bu da ülkenin GSYİH’na gecikmiş şekilde etki edecektir. IMF, GSYİH’nın 2014’te yüzde 3,5 ve 2015’te yüzde 4,2 oranında büyüyeceğini tahmin ediyor. Dolayısıyla orta vadede yüksek cari işlemler açığının finanse edilmesi (eksi yüzde 6,5) güncel dalgalanmalara rağmen mümkün olarak kalacaktır.
Ayrıca ülke, kısa vadeli yurt dışı borçlarının karşılanması için hazır bulunan yaklaşık 100 milyar dolar döviz rezervine sahip. Buna göre ülke diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha sağlam durumda. Tek güvensizlik faktörü olarak mart sonundaki yerel seçimler ve yazın yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle politika kalıyor. Bu seçimlerin ardından borsada kalıcı bir eğilim değişikliği beklenebilir. (Avusturya`da yayınlanan Wirtschaftsblatt - Şubat 2014)
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
