Tarih: 12.06.2015 13:36

Yeni Hedefi Anayasal Değişiklik

Facebook Twitter Linked-in

 

Halid Al Şafi

Türkiye’deki genel seçimler sona erdi. Resmi sonuçlar, AK Parti’nin yaklaşık yüzde 41 oranında oy alarak zafer kazandığını gösterdi.

Bu oran, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın arzu ettiği oran değildi. Zira Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu seçimlerde çoğunluğu elde etmek suretiyle -Cumhurbaşkanı olarak- daha çok siyasi hakka sahip olmak için Anayasa’yı değiştirmek istiyordu. Bu sonuçlar, AK Parti’nin 2002 yılında başlattığı başarılı sürecin tamamlanması yolunda bir sorun teşkil etmektedir.

AK Parti’nin ortaya koyduğu başarıları takip edecek olursak, üzerinde durulması gereken çok sayıda konu olduğunu görürüz. Nitekim Parti, çok çalıştı ve Türkiye devletini, kalkınmış devletler safına taşıdı.

Türkiye`nin bu başarıları ve bu büyük sıçraması, ona düşman kazandırdı. Bu nedenle uluslararası ilişkilerde çok sayıda sorunla karşılaştı. Zira bugün dünya, kendi kararlarına sahip ve etki alanının dışında kalan devletlere neredeyse tahammül edemiyor.

Keza laiklik yönelimi nedeniyle durgun bir döneminden geçen Türk-Arap ilişkilerinin yeniden canlanması konusunda Türkiye`nin bölge karşısındaki tutumunun bariz bir rolü söz konusudur. Ayrıca Suriye’deki savaş bağlamında Türkiye pozitif bir duruş sergileyerek, özgürlüğünü kazanması, adalet ve eşitlik temellerine dayalı bir devlet kurması için Suriye halkını desteklemiştir.

Türkiye’nin bölgedeki çok sayıda Arap devletiyle ve siyasi akımlarla yakınlaşması, onun, Arap halklarının davaları konusunda -özellikle de Filistin davası- destekleyen tutumuna dayanmaktadır. Bunun yanı sıra Türkiye, İran’ın bölgedeki yayılmacılığı karşısında güçlü bir şekilde durdu.

Bugünün Türkiye’si artık dünkü gibi değildir. Türkiye’nin çok sayıdaki girişimi ve bölge sorunlarına karşı basiretli duruşu, ona bölgede eksen ve kilit bir rol vermiştir. Bu durum, Türkiye’nin politikalarına karşı çıkan İsrail, İran ve diğer devletler açısından bir meydan okumaya neden olmuştur.

Bu seçimler, Türk Cumhurbaşkanı ve AK Parti için bir son değil. Gelecekteki daha büyük meydan okumalar, partinin Arap dünyasında ve Avrupa’da ses getiren siyasi yaklaşımına devam edeceğinin en iyi delilidir. Bu bağlamda imkânsızı başarmaya ve her Türk vatandaşının arzu ettiği kalkınmışlığı daha da ileri taşımaya kadir olduğunu Türk halkına göstermesi için seçimlerin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mücadelesi açısından bir başlangıç teşkil ettiği görüşündeyim. ( Katar, El Şark – 10 Haziran 2015 )




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —