• BIST 100

    10005,32%0,90
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68

Yerçekimsel dalgalar: Einstein 100 yıl önce söyledi, varlıkları bugün teyit edildi

Yerçekimsel dalgalar: Einstein 100 yıl önce söyledi, varlıkları bugün teyit edildi

Bilim insanları Albert Einstein´ın varlıklarını 100 yıl önce söylediği yerçekimsel dalgaları ilk kez tespit ettiklerini duyurdu. Yeni bulgular, evrenin anlaşılması konusunda yeni pencereler açacak.

 

California Teknoloji Enstititüsü (Caltech), Massachusetts Teknoloji Üniversitesi (MIT) ve LIGO Bilimsel İşbirliği, Einstein´in hipotezinin kanıtlandığını Washington´da duyurdu.

​Dünya´ya 1.3 milyar ışık yılı uzaklıktaki iki kara deliği mercek altına aldıklarını belirten bilim insanları, bu ikisinin birbiri etrafında dönüp çarpması sonucu meydana gelen yerçekimsel dalgaları ilk kez 14 Eylül´de saptadıklarını ancak keşfin yapılan son çalışmaların ardından dünyanın geri kalanıyla paylaşıldığını ifade etti.

MIT´de görev yapan astrofizikçi Nergis Mavalvala, 'Astronomi için yeni bir aracın ortaya çıkışına şahit oluyoruz' derken, meslektaşı Matthew Evans da yerçekimsel dalgaları tespit etmelerinin ardından bunları ses dalgalarına dönüştürdüklerini belirterek, 'Karadeliklerden çıkan sesi duyabilirsiniz' diye konuştu.

ARTIK SESİ BİLE DUYULUYOR

Dünyayı sarsan görecelilik teorisiyle yerçekiminin uzay ve zamanın bükülmesi anlamına geldiğini ortaya koyan Einstein, 1916´da bu teorinin bir uzantısı olarak, yerçekimsel dalgaların varlığını savunmuştu. Ancak bugüne kadar bu dalgaların varlığına dair doğrudan bir kanıt bulunamamıştı.

ABD´li bilim insanlarının araştırmaları sonucunda ise 100 yıl önce teknolojik yetersizlikler sebebiyle kanıtlanamayan yerçekimsel dalgaların bugün sesi bile duyuldu.

 



17.1° / 12.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor