• BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,43% 0,23
  • EURO

    34,81% 0,73
  • GRAM ALTIN

    2423,18% 1,82
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

Yerli Amerikalılar´ın Petrol Boru Hattı Protestosu Sürüyor

Yerli Amerikalılar´ın Petrol Boru Hattı Protestosu Sürüyor

Amerika´nın Kanada sınırındaki eyaletlerinden Kuzey Dakota´da yaşayan bir yerli kabilesi, kutsal olarak kabul ettikleri ata topraklarından geçirilmesi planlanan petrol boru hattına karşı mücadeleyi sürdürüyor.

 

Amerika´nın Kanada sınırındaki eyaletlerinden Kuzey Dakota´da yaşayan bir yerli kabilesi, kutsal olarak kabul ettikleri ata topraklarından geçirilmesi planlanan petrol boru hattına karşı mücadeleyi sürdürüyor. Yerli kabileye verilen destek, gün geçtikçe artıyor. Başkan adayları Donald Trump ve Hillary Clinton ise petrol sektörünü çevrecilerle karşı karşıya getiren boru hattı tartışmasında henüz saflarını belirlemedi. Ancak sol eğilimli bazı siyasetçiler ve ünlüler, Standing Rock Sioux Kabilesi´ne destek olmak için harekete geçti.

Yaklaşık 30 eyalette Dakota Petrol Boru Hattı´na karşı protestolar düzenlendi. Göstericiler, bu hafta Washington´daydı. Sioux Kabilesi, petrol sektörü destekçisi Cumhuriyetçi Parti´nin kontrolundaki Kongre´ye karşı tek umutlarının Başkan Obama olduğunu söylüyor.

2 bin kilometrelik yeraltı boru hattının Kuzey Dakota´dan Illinois´a uzanması planlanıyor. Kimileri boru hattının Amerika´nın enerji bağımsızlığını güvence altına alacağını, binlerce kişiye istihdam sağlayacağını ve güvenli olacağını savunuyor. Ancak aynı fikirde olmayanlar var.

Bunlardan biri de Demokrat Partili Bernie Sanders. ”Gezegenimizin geleceğini düşünen örgütlere göre Dakota Petrol Boru Hattı, trafiğe 21 milyon aracın daha eklenmesinin yaratacağı çevre felaketiyle aynı etkiye sahip olacak” diyen Sanders, projenin çevresel etkilerine ilişkin kapsamlı bir analiz yapılmasını istiyor.

Yeşil Parti başkan adayı Jill Stein ise inşaatı durdurmaya çalışan bir grup çevrecinin tutuklandığı Kuzey Dakota´ya gitti. Stein, Tutuklama emri yanlış kişiler için çıkarıldı. Esas suçlu, Dakota Boru Hattı´dır. Bu inşaat durdurulmalı. Başkan Obama´nın inşaat ruhsatını iptal etmesi gerekir” diye konuştu.

Adalet Bakanlığı, Kuzey Dakota´daki Oahe Gölü civarındaki hazine arazisinde inşaatı askıya aldı. Bu karar, federal mahkemenin Standing Rock Sioux Kabilesi´nin içme suyunu kirletebilecek projenin durdurulmasına ilişkin talebinin reddedilmesinden sonra çıktı.

Boru hattı tartışması, dikkatleri, uzun yıllardır haklarının çiğnendiğinden şikayet eden yerli Amerikalılar´ın statüsüne ilişkin daha geniş kapsamlı tartışmalara çeviriyor.



16.8° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor