Tarih: 07.04.2022 12:08

Yerli helikopterin ilk ihracatı

Facebook Twitter Linked-in

 

Türkiye´den sonra yerli taarruz helikopteri ATAK´ı kullanan ikinci ülke Filipinler oldu. Filipinler´e ihraç edilen 6 atak helikopterinin ikisi düzenlenen törenle envantere girdi. Yeni ihracat anlaşması için de görüşmelerin sürdüğü öğrenildi.

FİLİPİNLER ATAK HELİKOPTERİNİ KULLANAN 2. ÜLKE OLDU

Irak´ın kuzeyinde, Suriye´de ve yurt içinde terörle mücadelede aktif rol alan ATAK helikopteri, artık Filipinler semalarında da uçacak. Toplamda 6 yerli ATAK helikopteri Filipinler ordusuna güç verecek.

Türk Silahlı Kuvvetleri´nin taarruz helikopteri ihtiyacı için Türk Havacılık ve Uzay Sanayii TUSAŞ tarafından geliştirilen ATAK helikopterinin ilk yurt dışı teslimatı gerçekleşti. Filipinler´e ihraç edilecek 6 helikopterden ilk 2´si Filipinler Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine katıldı. Filipinler´de düzenlenen törene Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil başta olmak üzere Türk savunma firmalarının üst düzey yöneticileri katıldı.

YENİ SİPARİŞ İÇİN GÖRÜŞMELER BAŞLADI

/resimler/2022-4/7/1209065846433.jpg

280 milyon dolar bedele 6 adet atak helikopterinin satışının gerçekleştirildiği Filipinler, Türkiye´den sonra ATAK helikopterini kullanan ikinci ülke olacak. Ama sipariş 6 adetle sınırlı kalmayabilir. İkinci paket ATAK helikopteri satışı için Filipinler´e taslak fiyat teklifi verildi ve görüşmelere başlandı. ATAK helikopteri saatte azami 281 kilometre hıza ulaşabilirken, 3 saat havada kalış süresine ve 537 kilometre menzile sahip.

PAKİSTAN´A 'ATAK' SATIŞI İHRACAT İZNİNE TAKILDI

Filipinler´e gerçekleştirilen ihracat ATAK helikopterinin ilk yurt dışı görevi olsa da Türkiye Filipinler´den önce Pakistan ile 2018´de el sıkışmıştı. Anlaşmaya göre Pakistan 1.5 milyar dolar karşılığında 30 adet, TUSAŞ üretimi yerli ATAK helikopteri sipariş etmişti. Ancak satış ABD´nin helikoptere güç veren motorlarla ilgili ihracat iznine uzun bir süre yanıt vermemesi nedeniyle hala gerçekleştirilemedi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —